Žít Brno vyzvalo k přijetí migrantů, napíše do Itálie i Babišovi

19.07.2018 12:35

Koaliční hnutí Žít Brno navrhuje, aby Brno přijalo několik desítek migrantů z Itálie, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda. Chystá se poslat dopis italskému premiérovi Guiseppemu Contemu i českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Zprávu přinesla ČTK.

Žít Brno vyzvalo k přijetí migrantů, napíše do Itálie i Babišovi
Foto: Žít Brno
Popisek: Žít Brno, logo hnutí.

Babiš přijetí migrantů odmítá. Conte mu poslal dopis, ve kterém ho zve na návštěvu Itálie. Babiš s ním bude jednat. Žít Brno otázku otevře i v koalici. Vyjádření koaličních partnerů ČTK zjišťuje.

V Brně tvoří koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. Hollan uvedl, že už dnes v Brně žije přes 2000 lidí z islámských zemí a 1000 arabsky hovořících. „Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží. Můžeme tím prokázat solidaritu s ostatními zeměmi. Nevyzýváme k přijímání desetitisíců migrantů, to už by bylo těžké,“ uvedl Hollan.

Podle něj nehrozí, že by se přijetím pár lidí strhla přijímací vlna. „Česká republika má dobrou azylovou politiku. Ti lidé musejí projít řízením, takže nehrozí, že sem budou proudit desítky tisíc,“ řekl Hollan.

V Brně působí i úředníci a pracovníci neziskového sektoru, kteří jsou podle Žít Brno schopní migrantům pomoct. Zastupitel zodpovědný za sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno) uvedl, že Brno chystá i strategii pro integraci cizinců, která má řešit jejich život, bydlení, práci a podobné věci. „Brno bylo vždy mnohonárodnostní město. Je jím i nyní. Žijí v něm cizinci včetně muslimů, s nimiž není žádný problém,“ dodal Freund.

Podle předsedkyně hnutí Barbory Antonové strká Babiš hlavu do písku. „Odmítá se o migraci bavit. Vytváří z nás zemi, která není solidární vůbec s nikým. Česká republika je součástí Evropské unie a otáčet se k partnerům zády je nedůstojné,“ řekla Antonová.

ČR dlouhodobě odmítá přerozdělování migrantů mířících do Evropy z islámských zemí. Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty. Conte ho pozval do Itálie, aby o migraci jednali. Babiš je ochotný s ním mluvit, chce ho přesvědčit o českém stanovisku k migraci. Premiéři hledají společný termín schůzky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…