Zkáza EU. Takto to podle německého deníku bude vypadat, až vyhraje volby Le Penová

09.02.2017 22:05

Evropskou unii letos čekají dvoje klíčové volby. Nejprve v Nizozemsku a poté ve Francii. Pokud v těchto volbách zvítězí radikál Geert Wilders a o pár týdnů později také vůdkyně krajně pravicové francouzské Národní Fronty Marine Le Penová, může to znamenat zkázu celé EU. Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung popsal, jak by zkáza EU mohla vypadat.

Zkáza EU. Takto to podle německého deníku bude vypadat, až vyhraje volby Le Penová
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Po Brexitu a vítězství Donalda Trumpa v USA už je možné ledacos, píše hned v úvodu deník. Kupříkladu je možné, že v Nizozemsku zvítězí Geert Wilders a ve Francii Marine Le Penová. Tito radikální politici následně mohou vyvést své země z EU, a odstartovat tak rozpad celého společenství. Jak Wilders, tak Le Penová slibují, že vypíšou referendum o vystoupení svých zemí z EU. Francie a Nizozemí patří k zakládajícím zemím EU a jejich odchod by mohl být smrtící ranou pro projekt společné Evropy.

Rizikem však není jen odchod těchto zemí z EU, ale také vyvázání obou států z povinnosti platit společnou evropskou měnou – eurem. Pokud zkolabuje eurozóna, může jít jen o první krok ke konečnému pádu do evropské propasti. Hlavní ekonom Commerzbank Jörg Krämer neskrývá hrůzu z rozpadu eurozóny. „Rozpad měnové unie by způsobil šok a nejistotu, která by vyvolala ekonomický chaos v Německu,“ varuje ekonom. Hospodářský život v EU by zamrzl.  

Celý článek v němčině naleznete zde.

Evropané by proto s napětím měli čekat na 15. březen 2017, kdy proběhnou volby v Nizozemí, jejich jasným favoritem je právě Wilders. Druhé osudové datum je 7. května, kdy proběhne druhé kolo prezidentských voleb ve Francii. Volby ve Francii jsou prý ještě důležitější než volby v Nizozemí. Kdyby Wilders přece jen vyvedl svou zemi z eurozóny, byla by to sice velká rána, ale pravděpodobně ne rána smrtelná. S Francií je to úplně jiné, protože evropská integrace dlouho stála na ose Berlín – Paříž. Kdyby Francie odešla z eurozóny, nebo dokonce z EU, šlo by prý o fatální ránu společnému evropskému projektu.

V tuto chvíli se však nezdá pravděpodobné, že by ve druhém kole voleb mohla vyhrát Le Penová. Po zkušenostech s Donaldem Trumpem se ovšem nabízí otázka, zda jde o reálný odhad či spíše o zbožné přání, ve které doufají především Němci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…