Zklamání na akci Topky: To tady bude Andrej vládnout dalších dvacet let

02.05.2019 20:13

REPORTÁŽ „Až jednou česká justice nebude mít žádné problémy, soudy budou rozhodovat rychle a kvalitně, tak asi pro takto velkou zemi je čtyřstupňová soustava přepych a jeden stupeň se zruší. Ale teď je to téma, které je na dlouhou dobu, nepřinese efekt zrychleného řízení a za dva roky, za mandát Marie Benešové, se to nedá zvládnout. Vidím to jako plácnutí do vody, když Marie Benešová chtěla něco říci jako věcné téma, nebo je to účelová snaha zasáhnout do vrchního státního zastupitelství,“ vysvětlil na dotaz redaktora ParlamentníchListů.cz předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil avizované záměry novopečené ministryně.

Zklamání na akci Topky: To tady bude Andrej vládnout dalších dvacet let
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Jiří Pospíšil v Liberci

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Liberecký kraj navštívil 2. května předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. Od druhé odpolední se zúčastnil v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové) veřejného čtení jmen obětí holocaustu u liberecké synagogy, která je součástí krajské knihovny a stojí na místě vypálené synagogy o takzvané křišťálové noci. Oba a mnozí další přečetli několik jmen lidí, žen, dětí i mužů, kteří byli zavražděni během druhé světové války kvůli svému židovskému či romskému původu.

Okolnosti jmenování Benešové jsou podezřelé

Poté se suita topkařů v čele se svým předsedou Pospíšilem, ale také místopředsedou Markem Ženíškem či libereckým krajským předsedou Martinem Chroustem přemístila do salonku restaurace Radniční sklípek, která jak už název vypovídá, je v dolních prostorech liberecké radnice. Redaktor ParlamentníchListů.cz se předsedy topky a také bývalého ministra spravedlnosti zeptal na názor na novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, okolnosti jejího jmenování – které jsou terčem kritiky – a co říká na její záměry, které představila. „Základní problém je, že když máte obviněného nebo obžalovaného premiéra, tak všechny kroky, které ministr spravedlnosti udělá nebo se na Ministerstvu spravedlnosti dějí, jsou logicky podezřelé,“ řekl.

K výměně ministra uvedl: „Ve chvíli, kdy je zřejmé, že předchozí pan ministr neuvažoval o náhlém odchodu z resortu a pak náhle v pátek se rozhodl, že odejde, a hodinu poté se ohlásilo jméno jeho nástupkyně, vyvstávají logicky otázky. I v souvislosti s tím, že policie prohlásila, že podala návrh na obžalobu premiéra Babiše. Tak zda v tom není nějaká souvislost. Logické je si pokládat otázku, proč pan ministr odešel a proč přichází na ministerstvo Marie Benešová, která je vnímaná jako člověk prezidenta Zemana,“ konstatoval Jiří Pospíšil. „Neříkám, že bude dělat věci, které jsou v neprospěch trestního stíhání Andreje Babiše, ale okolnosti jsou podezřelé a je třeba sledovat její kroky,“ doplnil.

Vidím to jako plácnutí do vody

Vyjádřil se i k výrokům Marie Benešové, že chce měnit soustavu státního zastupitelství a vrchní soudy. „Kdyby to myslela opravdu vážně, je to práce na několik let. Je na to potřeba změna ústavy, na to nemá Andrej Babiš většinu, změna zákonů a potom hlavně obrovská organizace toho, co s kauzami, které jsou teď řešeny u státního zastupitelství a na vrchních soudech. Jestli by se tam dokončily, nebo by se přenesly na krajské soudy. My jsme o tom vedli věcné debaty v době našeho ministrování – mluvím v plurálu, protože Marek Ženíšek je bývalý náměstek. Nakonec jsme došli k závěru, že by to byl tak složitý proces a efekt, co se týče rychlosti soudního řízení, tak minimální, že jsme to odložili,“ prozradil bývalý ministr spravedlnosti.

„Až jednou česká justice nebude mít žádné problémy, soudy budou rozhodovat rychle a kvalitně, tak asi pro takto velkou zemi je čtyřstupňová soustava přepych a jeden stupeň se zruší. Ale teď je to téma, které je na dlouhou dobu, nepřinese efekt zrychleného řízení a za dva roky, za mandát Marie Benešové, se to nedá zvládnout. Vidím to jako plácnutí do vody, když Marie Benešová chtěla něco říci jako věcné téma, nebo je to účelová snaha zasáhnout do vrchního státního zastupitelství,“ vysvětlil Jiří Pospíšil, kterému v tu chvíli začal zvonit mobilní telefon a musel odpovídat (možná že na stejné téma) televizi Nova.

V této době se k této věci vyjádřil bývalý náměstek na Ministerstvu spravedlnosti a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Vidím to jako předseda. Pro Českou republiku je současná soustava luxus, je zbytečně nabobtnalá. Takže klidně by se dalo uvažovat o tom, že by se to zrušilo. Pamatuji si, že tehdy to bylo obrovské téma. Ale z těch důvodů, že to trvá strašně dlouho, nesmí tam být podezření, že to chcete zrušit kvůli tomu, aby soudci něco přestali soudit. Myslím si tedy, že je to plácnutí do vody, že musela říci nějaký plán na dva roky. Ale četl jsem, že se i vyjádřila, že se to nedá za dva roky stihnout. Myslím tedy, že se v této věci nic konat nebude,“ domníval se.

Proč nejdou demokratické síly do voleb společně? Když to neuděláme, bude tu Andrej vládnout 20 let

V neformální debatě se řeč stočila v Česku v současné době k docela populárnímu tématu – dvojí kvalitě potravin. „Není to popření zásad volného trhu, když český supermarket nemůže nakupovat v Německu zboží určené pro německý trh?“ ptala se Dana Lapáčková, místopředsedkyně liberecké TOP 09. Podle Pospíšila by popřením trhu a podvodem bylo, kdyby se prodávalo jiné složení výrobku, než je napsané na obalu, což se neděje. „Ale je to matoucí. Když si koupím lunchmeat, tak chci, aby měl stejný obsah masa jako v Německu,“ zdůraznila liberecká topkařka. „Jako europoslanci jsme navrhovali pozměňovací návrh na úplný zákaz dvojí kvality potravin. Bohužel prošel kompromis, který je o ničem a já s ním nesouhlasím,“ zdůraznil Pospíšil.

Další téma rozvinula přítomná předsedkyně liberecké KDU-ČSL Hana Zemanová. „Každý si hrajeme na svém písečku, proč se nemůžeme dohodnout a jít do voleb společně. Vždyť tady v Liberci jsme my malí stejně jako topka, ale silní jsou tady Starostové. V Praze je zase silná topka a my jsme silní na jižní Moravě a vy ne. Dohromady bychom republiku obsáhnout mohli, proč to nejde, to vážně nechápu,“ konstatovala. Jiří Pospíšil se dušoval, že se o podobnou spolupráci snažil, ale narazil nakonec právě u KDU-ČSL. „Podle mě je situace taková, že demokratické strany včetně ODS, která má nezanedbatelnou pozici, by měly směřovat ke vzájemné spolupráci. Byla by logická,“ domnívala se Zemanová. „Pokud se nedohodneme, bude tu Andrej vládnout dalších dvacet let,“ prohodil mladý topkař Vojtěch Miler. Všichni souhlasně pokyvovali, ale zároveň se tvářili skepticky, že k podobné spolupráci v brzké době dojde.

Po zhruba hodinové debatě vyrazil Jiří Pospíšil do dalších končin Libereckého kraje, čekala ho ještě debata v České Lípě.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…