Zklamaní uprchlíci: Jídlo bylo odporné, ani zvířatům by to neměli dávat. Nutili nás spát ve studených budovách. Tohle nám pašeráci neslibovali, vracíme se

02.03.2016 15:24

Z Německa odchází stále více Iráčanů, kterým se nelíbí protimuslimské nálady, špatná strava a přeplněná uprchlická centra. Deziluze z evropského snu se v posledních měsících rozšířila i do Švédska a Finska, kde se mezi uprchlíky objevují podobné tendence k návratu do vlasti. Informuje The Daily Mail.

Zklamaní uprchlíci: Jídlo bylo odporné, ani zvířatům by to neměli dávat. Nutili nás spát ve studených budovách. Tohle nám pašeráci neslibovali, vracíme se
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti u východu z "džungle"

Roste počet iráckých uprchlíků, kteří se rozhodli opustit uprchlická centra a vrátit se zpět do vlasti. Vidina lepší práce a lepšího života je totiž v přímém kontrastu s podmínkami, ve kterých nyní v Německu přebývají a zklamání se šíří dál.

Německu na druhé straně pomalu dochází kapacity a zdroje na poskytnutí důstojných životních podmínek všem příchozím, což situaci nijak nepřidává. Uprchlíci si v přeplněných centrech stěžují na „strašné jídlo“ a na to, že se na ně Němci dívají jako na bezdomovce.

Do Německa totiž v roce 2015 přišlo více než milion lidí, z nichž většina přebývá v horkou jehlou sešitých uprchlických centrech, kde se o ně starají skupinky dobrovolníků, kteří čelí tlaku ze strany uprchlíků i ze strany systému.

K tomu se zpřísňují pravidla pro získání azylu, obrovské počty příchozích zhoršují možnosti integrace a navíc je pro uprchlíky mnohem těžší shledat se se svoji rodinou, která je mnohdy stále ještě v jejich vlasti. Rostoucí protiuprchlické nálady situaci jen dále vyostřují.

Celý text zde

„To, co jsem v Evropě viděl, vůbec neodpovídá tomu o čem jsem snil. Není to takové, jak tvrdili pašeráci,“ řekl sedmatřicetiletý Gazwan Abdulhasen Abdulla, který se v Iráku živil jako řidič kamionu. Nyní se společně s dalšími 150 uprchlíky, včetně jeho ženy a čtyř dětí, vrací zpět do Iráku.

„Jídlo bylo strašné, tak odporné, že ani zvířatům by to nikdo neměl dávat. Nutili nás spát v těchto studených, prázdných budovách a když někdo tvrdil, že je mu špatně, tak ho prostě ignorovali,“ dodal. „Všude je vidět, že na nás Němci shližejí jako na bezdomovce. Chybí mi moje rodina a nemůžu se dočkat až se dostanu domů.“

Podobně tomu je ve Švédsku, kde mnoho uprchlíků ruší svoje žádosti o azyl. Jejich počet vzrostl na více než 500 měsíčně. Podle švédských úřadů také vzrostl počet lidí, kteří sice žádost podali, v současnosti však nejsou k dohledání. Jen za listopad bylo zrušeno 1275 žádostí o azyl, jelikož mnozí žadatelé se neobjevili ani na prvním slyšení.

Podobně je na tom i Dánsko, které nedávno zpřísnilo podmínky za kterých se lze do země dostat a Finsko, odkud odešly tisíce uprchlíků, kteří poté byli k vidění jak ve své vlasti líbají zem.

Podle statistik OSN se jen za první dva měsíce roku 2016 přepravilo přes Středozemní moře více než 130 000 lidí s cílem dostat se do Evropy. V současnosti je to více než za prvních šest měsíců roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…