Zklamaný Petr Fiala po volbě Hamáčka: Takže ANO a ČSSD budou dál jen soutěžit v populismu

01.03.2019 20:45

Znovuzvolení vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka předsedou sociální demokracie podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy znamená, že ČSSD bude nadále v područí prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO). Bude také pokračovat soutěž mezi ANO a ČSSD v populistických nápadech, uvedl v tiskové zprávě lídr občanských demokratů Fiala. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si ještě přisadil.

Zklamaný Petr Fiala po volbě Hamáčka: Takže ANO a ČSSD budou dál jen soutěžit v populismu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček hovoří k delegátům sjezdu ČSSD

Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka má ČSSD díky koaliční spolupráci šanci být součástí úspěšné vlády, Hamáčkova slova o možném sbližování ANO s pravicí odmítl, napsala ČTK.

„ČSSD má díky nám šanci být součástí úspěšného vládního projektu,“ napsal ČTK Faltýnek. Odmítl přitom Hamáčkův výrok ze sjezdu, kdy předseda ČSSD pohrozil odchodem své strany z vlády, pokud by se ANO sbližovalo s pravicí. „Nevím, o jakém sbližování mluví. My nejsme ani levicové, ani pravicové hnutí. Realizujeme program pro všechny lidi,“ uvedl Faltýnek. Hamáčkovi podle něj měl výrok pomoci ke znovuzvolení předsedou strany.

Hamáček byl dnes do čela ČSSD zvolen na další dva roky. Stejně jako Babiš na nedávném sněmu svého hnutí neměl Hamáček protikandidáta a získal stejnou percentuální podporu jako ministerský předseda, tedy zhruba 86 procent.

„Potvrzuje se, že ČSSD bude nadále v područí Miloše Zemana a Andreje Babiše. Výsledek volby také znamená pokračování soutěže v populistických nápadech mezi ČSSD a hnutím ANO. Místo skutečné reformy důchodového systému bude vláda řešit jeho větší ‚solidárnost‘, místo snižování daní ČSSD navrhuje naopak jejich zvyšování. Živnostníci se dočkají pouze verbálního zastání, protože to budou oni společně se zaměstnanci, kdo budou muset levicové nápady vládních stran zaplatit,“ uvedl Fiala.

Méně konfrontační byla místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. „Sociální demokracie je jeden z našich hlavních dlouholetých politických soupeřů. Ale je to tradiční levicová demokratická strana a opravdu bych jim přála, aby se dostali ze své dlouhodobé krize,“ uvedla na Twitteru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš blahopřál Hamáčkovi ke znovuzvolení s tím, že se těší na spolupráci při schválení zákona o právu občana na digitální službu i přípravu zákonů souvisejících.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil Hamáčkovi spolu s gratulací popřál, „aby se z ČSSD nestal fackovací panák dua Zeman a Babiš“.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…