Zklamaný ministr Brabec u Witowské: My jsme chtěli tu káru dotáhnout až do voleb

02.05.2017 20:16

Moderátorka Světlana Witowská si do úterního Interview ČT24 pozvala ministra pro životní prostředí a místopředsedu pro hnutí ANO Richarda Brabce. Ten se nikoli poprvé pořádně obul do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Zklamaný ministr Brabec u Witowské: My jsme chtěli tu káru dotáhnout až do voleb
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Podle Brabce se Sobotka rozhodl špatně. „Šest měsíců před volbami on tady potopil vládu, která má nadstandardní popularitu,“ posteskl si Brabec. Tato vláda je podle jeho názoru úspěšná a půl roku před volbami má prý před sebou ještě kus práce. Teď prý tuto práci Bohuslav Sobotka pohřbil.

ČSSD tvrdí, že ve vládě funguje velké napětí, ale toto napětí podle Brabce vyvolávala ČSSD. A i navzdory tomu vláda byla schopná na jednáních komunikovat a schvalovat návrhy. Premiér prý mohl postupovat jinak, mohl navrhnout odvolání Babiše z vlády a počkat, co udělá prezident Zeman. Poslanci hnutí ANO prý počítali i s tím, že Babiš bude odvolán, ale ostatní členové vlády prý byli připraveni ve vládě zůstat. 

„Byla to varianta, kterou prosazoval i ministr financí. Pokud by byl odvolán, tak chtěl, aby ostatní ministři ANO zůstali ve vládě a dodělali tam své úkoly. My jsme přece nebyli zvoleni proto, abychom se na sebe jen usmívali, a když se na sebe přestaneme usmívat, tak to hodíme na někoho jiného, jak to dnes udělal pan premiér. Takže ANO, my jsme byli připraveni tu káru dotáhnout až do voleb,“ popsal vnitřní debaty v ANO Brabec.

Babiš je podle jeho názoru úspěšným ministrem, který vysvětlil vše, co po něm bylo požadováno. Ministr financí je podle něj podnikatel, který nemá zapotřebí okrádat stát. Kdyby ho chtěl okrádat, tak by přece mohl danit své příjmy v některém z daňových rájů jako mnozí jiní podnikatelé. Ale Babiš to neudělal a poctivě tady platil daně a zaměstnal desítky tisíc lidí. Tohle podle Brabce chápou snad všichni vyjma premiéra Sobotky. 

„Tam se vytvořil prostě hon na pana Babiše s heslem ‚zničte Babiše‘, což asi získalo pozornost u publika Miroslava Kalouska. Víte, pan Babiš několikrát řekl, že hnutí ANO je proti tomuhle systému, proti tomuhle matrixu,“ opakoval Babišova často používaná tvrzení Brabec. ČSSD se podle ministra zkrátka lekla svých klesajících preferencí, protože sociální demokracie teď při pohledu volebních preferencí klesá až na úroveň ODS. Proto Sobotka udělal zoufalý krok.

Navzdory tomu všemu, co Brabec doposud řekl, by byl rád, aby současná vláda dovládla v demisi a především dokázala čerpat evropské dotace. Stejně tak by se dal dotáhnout stavební zákon, dala by se ratifikovat dohoda z Paříže o ochraně klimatu a tak podobně. Sobotka údajně toto všechno hodil za hlavu.   

„Pan Sobotka si teď hraje s dynamitem,“ varoval Brabec. Premiér totiž svým rozhodnutím překvapil vlastní členy strany, překvapil investory a tak podobně. Situaci by mohlo zklidnit jmenování nového premiéra, přičemž podle Brabce by to už neměl být Sobotka. Ministr pro životní prostředí by si podle svých vlastních slov dokázal představit, že Sobotku nahradí dosavadní ministr zahraničí Zaorálek.

„Já bych si asi pana Zaorálka uměl představit, že by to mohl být i on, byť on po sjezdu ČSSD hodně změnil rétoriku a stal se z něj takový jestřáb. Já si ale myslím, že si pan premiér naházel horké brambory do ohně a teď chce po nás, abychom je vytáhli. Já si myslím, že by si je měl vytáhnout sám,“ uvedl Brabec.

Ve vládě se prý projevovaly konflikty, ale hodně se to proměnilo poté, co Sobotka začal ukazovat svaly. Dokud to nedělal, tak byl podle Brabce klid a bylo by dobré, aby se tento klid vrátil, protože jinak Česku hrozí např. rozpočtové provizorium. Česká republika nemusí mít schválený rozpočet, a to bude problém z hlediska čerpání evropských dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…