Zkrachovala jednání ANO a ČSSD a redaktor Honzejk sedl k počítači: Babiš se nechce dělit o moc, má v záloze extrémisty

06.04.2018 8:16

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se dnes na serveru iHNed.cz rozhodl připojit svůj názor k jednání o vládě mezi ANO a ČSSD, která prý jasně ukázala jednu věc, a sice, že se premiér o moc a vládnutí dělit s nikým jiným příliš nechce. Jednání o koaliční vládě tak nakonec zkrachovala a sociální demokracie zůstane v opozici.

Zkrachovala jednání ANO a ČSSD a redaktor Honzejk sedl k počítači: Babiš se nechce dělit o moc, má v záloze extrémisty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš při návštěvě Zlínského kraje

I přes to, že nemají sociální demokraté s Andrejem Babišem zrovna dobré zkušenosti, rozhodli se, že se s ním pokusí vyjednat svou účast v jeho druhé vládě, ale narazili. Premiérův odstup podle Honzejka ukázal, že vládnutí s ČSSD je pro něj jen jednou z variant. „V záloze má kromě osvědčené podpory extrémních stran SPD a KSČM i možnost dlouhodobého vládnutí bez důvěry či pokus o vyvolání předčasných voleb,“ připomněl.

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí

Je známo, že sjezd ČSSD si odhlasoval usnesení, že účast trestně stíhaného politika ve vládě je zásadní problém. „Nyní by zřejmě byli předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho místopředseda Jiří Zimola radši, kdyby delegáti zvolili méně razantní formulaci,“ uvedl Honzejk s tím, že pokud by na vládu s Babišem kývli, nebylo by jisté, jak by dopadlo plánované vnitrostranické referendum.

Podle komentátora Andrej Babiš při vyjednávní s ČSSD využíval obdobné metody jako v době, kdy vlastnil firmu Agrofert. „Sliboval jim v rámci koaliční dohody jen málo a dlouho nenabízel skoro nic. Předseda Hamáček se snažil být tvrdý,“ řekl Honzejk a zmínil, že už z minulé vlády Bohuslava Sobotky totiž ví, že Babiš vnímá ústupek jako slabost a uspěje proti němu hlavně ten, kdo si stojí za svým. „Hamáček a Zimola však příliš často poslouchali na společných sezeních s premiérem ‚ne‘ jako odpověď na požadavky ČSSD,“ dodal.

Tradiční politici, jak jim šéf ANO říká, jsou zvyklí na jiné jednání, uvedl Honzejk, podle kterého kompromis na rozdíl od podnikatele vnímají jako dohodu dvou stran, kdy každá musí v něčem ustoupit. „Navíc během úspěšných námluv se případný partner veřejně nepomlouvá, toho se však ANO v novinách nebo na sociálních sítích nedrží,“ zmínil komentátor s tím, že Hamáček v souvisloti s tím Babiše varoval, že takové hry hrát nebude, ČSSD ustupovat nebude a je řada na ANO. „Debaty o vládě se tak už více než pět měsíců protahují dílem kvůli neústupnosti Babiše,“ míní Honzejk.

Poznamenal také, že proti ČSSD jsou komunisté a SPD pro ANO snadní a levní partneři, ale Babišovi se do této varianty také příliš nechce. „Ani SPD, ani KSČM přitom nechtějí od ANO příliš, nic co by vedení ANO vnímalo jako příliš velké ústupky někomu jinému,“ dodal Honzejk, podle kterého sociální demokraté chtěli podstatně víc, a to nejen ohledně programu, ale také silného zastoupení ve vládě.

Babiš podle komentátora jednoznačně tahal při jednání za delší konec provazu. „I kdyby nakonec dal ČSSD pět ministerských křesel a třeba i post ministra vnitra, mělo by ANO pořád největší převahu v historii všech koaličních vlád v Česku,“ uvedl s tím, že stejně tak může Babiš ovlivnit osud Hamáčka i Zimoly, jejich politické kariéry mohou být nyní ohrožené. „Už dříve se spekulovalo, že pokud na sobotní pokračování mimořádného sjezdu strany přinesou špatnou dohodu s hnutím ANO o společném vládnutí, mohli by vystoupit delegáti, kteří by navrhli jejich odvolání z funkcí.

Původní zdroj ZDE

Podle slov Honzejka sám Hamáček v první únorové části sjezdu patřil mezi nejvýraznější zastánce společné vlády s ANO, když argumentoval tím, že poslanci sociální demokracie budou v opozici neviditelní. Místopředsedovi Zimolovi dokonce prý nevadilo ani to, kdyby ve vládě seděl trestně stíhaný politik. „Hamáček a Zimola si byli vědomi nebezpečí z vlastních řad, a proto ještě hlasitěji Babišovi vzkazovali, že jsou připraveni v případě jeho neústupnosti celé vyjednávání odpískat,“ uzavřel. ČSSD dala hnutí ANO nabídku, že bude tolerovat trestně stíhaného Babiše jako premiéra, pokud dostane pět křesel ve vládě a mezi nimi resort financí nebo vnitra. I když ANO nakonec nabídlo ČSSD pět křesel, nebyly mezi nimi finance ani vnitro, které soc. demokraté požadovali.

 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…