Zkušený Pečinka uvažoval v ČT: Pokud se TOP 09, KDU-ČSL a STAN nedostanou do parlamentu...

03.04.2017 19:20

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka usedl v pondělním Interview ČT24 proti moderátorce Světlaně Witowské a prozradil, co nás čeká v příštích měsících.

Zkušený Pečinka uvažoval v ČT: Pokud se TOP 09, KDU-ČSL a STAN nedostanou do parlamentu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Především nás čekají volby a v nadcházejících sněmovních volbách se budou podle Pečinky řešit tři základní témata.

„Rozhodně to budou daně, protože způsob, s jakým předseda ČSSD Sobotka otevřel otázku zvyšování daní, strhl pozornost všech politiků na tohle téma, hlavně Andreje Babiše. V létě může nastat nová migrační vlna – hlavně z Afriky. A pak tu bude takový zvláštní souběh sněmovních a prezidentských voleb. To jsou tři základní věci,“ shrnul.

Podle průzkumů zatím dominuje hnutí ANO, a to díky tomu, že Babiš dokázal pod jednu střechu dostat širokou koalici bývalých voličů komunistů a pravice. Tohle nemůže podle Pečinky dokázat nějaká strana, tohle dokáže jen hnutí, které není nijak zvlášť politicky vyprofilováno. Tato koalice je pro hosta dost nepochopitelná, ale prý se pro to jistě dá najít nějaké vysvětlení.

Komentátor má za to, že koaliční vláda už v podstatě neexistuje, ale současně neexistuje síla, která by ten nový stav dokázala nějak institucionalizovat. Současně je přesvědčen, že kauza dluhopisů Andreje Babiše, která je otevřena, voliče ve skutečnosti nezajímá. Komentátor vysvětlil proč.

„No, politika je o ochraně zájmů určitých politických skupin a spousta lidí si myslí, že Andrej Babiš tyto zájmy hájí velmi dobře, že např. nezvyšuje daně, že bojuje proti korupčníkům,“ shrnul Pečinka. „Andrej Babiš je tři a půl roku ve vládě, ale současně má nimbus opozičního politika, protože v podstatě neustále všechno kritizuje,“ prohlásil host. 

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani kauza firmy Čapí hnízdo a možného dotačního podvodu. „Podle mých informací už je v této kauze jasno, ale vyšetřovatelé se drží zpátky, možná z obavy, aby neovlivnili zdejší vnitropolitickou situaci,“ věří Pečinka. Odmítl však prozradit jakékoli podrobnosti.

Sobotka si ČSSD vyčistil

Ve druhé polovině pořadu se věnoval situaci v ČSSD. „Teď už tam žádná opozice není. Sobotka tu stranu postupně čistil a teď ji podle mého už vyčistil. ČSSD se smiřuje se situací, podobně jako se s ní smiřovala ODS po volbách 2013. ČSSD chce být stranou střední velikosti, která bude součástí každé příští vlády. Odchodem Jeronýma Tejce je teď ta strana vyčištěná a v podstatě tam neexistuje vnitrostranická opozice. Myslím, že teď stranu čeká několikaletý pochod v opozici,“ je přesvědčen Pečinka.

Tejc prý odešel především proto, že se cítil ve straně osamocen. Strana je prý vyčištěná, je v podstatě jednobarevná a není tam prostor pro opozici. Podle hosta to bylo vidět i na nedávném sjezdu ČSSD. „Byla to taková zvláštní psychóza ve stylu: přece nebudeme nahrávat Babišovi. Byla to hraná jednota, ale byla to taková letargie,“ konstatoval.

Pokud se KDU-ČSL a STAN nedostanou do parlamentu...

Komunisté jsou prý dnes slabší než v předchozích volbách, protože část bývalých komunistických voličů a část bývalých voličů komunistů přešla k Okamurovi. Otázkou také je, co bude s ODS. Ta je podle Pečinky zatím příliš pasivní. „Když jdete do koalice s někým, kdo má 30 procent, a vy máte 8,5 procenta, tak z toho budou dvě ministerstva a v podstatě to je polibek smrti. Kdyby se do sněmovny nedostaly TOP 09, KDU-ČSL a STAN, tak by se mohla zrodit koalice složená z ANO, komunistů a Okamury, například. Ale tam by pak hodně záleželo na krocích prezidenta republiky,“ upozornil Pečinka.

Pár posledních slov věnoval také přímé volbě prezidenta. Zatímco Miloš Zeman údajně doufá ve vítězství v prvním kole, všichni ostatní kandidáti se upínají ke kolu druhému. Pokud na toto druhé kolo dojde, tak v něčem podle Pečinky může uspět i kandidát, který toho dosud moc nenamluvil, ale čímsi poutá voliče, něco vyzařuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…