Zkušený investor varuje: Kapitalismus může degenerovat do jakéhosi socialismu

02.01.2015 10:41

O tom, co musí středoevropské země udělat pro to, aby nezačaly dlouhodobě upadat, proč se z Česka nemůže stát středoevropský Izrael nebo jak bezpečné jsou investice v Rusku, mluví v celostránkovém rozhovoru pro páteční Lidové noviny investor Jan Pravda. Původním vzděláním doktor aplikované geofyziky prošel vedoucími pozicemi v předních světových investičních bankách Credit Suisse First Boston v New Yorku a Merill Lynch v Londýně. V Praze vedl oddělení korporátních financí v Patria Finance.

Zkušený investor varuje: Kapitalismus může degenerovat do jakéhosi socialismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Pražské burze chybí zdravá dávka nacionalismu

Skepticky se Pravda dívá na šanci, že by se pražská burza mohla stát středoevropským motorem růstu a že by mohla financovat nové firmy s globálním úspěchem. Naproti tomu varšavská burza je prý mnohem agresivnější a silnější. Jako negativum vidí také to, že pražská burza má zahraničního vlastníka. „Takže jí chybí zdravá dávka nacionalismu potřebná k tomu, aby se z Česka mohl stát třeba středoevropský Izrael,“ podotkl investor.

Je otázkou, jestli ruský trh není spíš příležitost k investicím

Na otázku, zda se mohou k nám a na středoevropské trhy přelít současné problémy v Rusku, odpověděl, že se to určitě stát může. „Na druhou stranu je už takzvaná korekce na tamějších trzích značná, rubl loni ztratil padesát procent, kapitálový trh také,“ upozornil s tím, že je tak otázkou, jestli Rusko není spíš příležitost k investicím. Ovšem v Rusku nevidí vůli modernizovat demokracii, což je podle něj nutná podmínka pro dlouhodobou udržitelnost kapitalismu s akciovým trhem. Úplně špatné to ale zřejmě s Ruskem není. „I americká centrální banka FED dospěla k závěru, že ruská ekonomika není pro jejich investory a společnosti zásadní a nebezpečná,“ upozornil. Varoval zároveň, že se v nějaké podobě asi vyplní černé předpovědi o pádu ruského hypotečního a maloobchodního trhu. „Ruský stát nevyniká schopnostmi, jak čelit krizím kapitalismu,“ podotkl.

Je otázka, jestli se kříženec komunismu a kapitalismu fungující v Číně ukáže jako životaschopný

Problémy by také mohly přijít z rozvíjejících se zemí. To je podle něj případ Ruska, ale ne Indie či Číny. Ale nejlidnatější zemi světa vytkl, že tamní banky jsou stále polostátní a že financovaly řadu nesmyslných obřích realitních projektů. „A především je tu otázka, jestli se celý režim jako kříženec komunismu a kapitalismu ukáže jako životaschopný,“ uvedl s tím, že to je jeho velká obava.

Kapitalismus může degenerovat k bankovnímu socialismu

Pravda ale vidí rizika v celkovém fungování kapitalismu na celém světě. Za problém považuje to, že kapitál ztrácí hodnotu, že se vytrácí vazba mezi investorem a podnikatelem, investicí a kvalitou podnikatelského záměru. „Nejhorší je, že mizí samoregulační schopnost ekonomiky, kdy problémy řeší sám kapitál a trh vytváří nová řešení,“ podotkl s tím, že to centrální banka samozřejmě neumí. „Zdá se mi, že kapitalismus může degenerovat směrem k jakémusi bankovnímu socialismu, který ale namísto politbyra řídí bankéři,“ konstatoval s tím, že to je otázka až příštích desetiletí, nikoliv příštího roku, kdy se budou tisknout peníze a pojede se dál.

Tištění peněz v Evropě nemusí být špatné, když...

Na otázku, jak se tištění peněz projeví u nás, odpověděl, že podstatné je, že USA začaly tisknout peníze velmi intenzivně už před lety a přestaly s tím loni. „Hlavně se ale v Americe maká, a proto se jim daří i na kapitálovém trhu,“ uvedl. Evropě naproti tomu chybí potřebné strukturální změny, tedy omezit sociální stát a zvýšit produktivitu práce a konkurenceschopnost. Zmínil také, že mluvil s jedním ze středoevropských ministrů o tom, co bude tištění peněz znamenat pro střední Evropu. „Závěr byl překvapivě povzbudivý, na rozdíl od Japonska a západoevropských zemí máme do čeho investovat – do zvýšení produktivity práce a do infrastruktury.“

Střední Evropa nemá světu co nabídnout

Za největší problémy střední Evropy označil nízkou produktivitu práce, málo inovací a slabý tah na branku ve zlepšování podnikatelského prostředí. Stagnuje také vymáhání práva a kvalita demokracie. „Slavný investor Jim Rogers v roce 2010 na konferenci v Praze prohlásil, že střední Evropa nemá světu co nabídnout. Měl pravdu a dnes je to jasně vidět,“ uvedl.

Pokud se bude investovat tak jako dosud, začne střední Evropa upadat

Připomněl také, že EU chystá v příštím dotačním období nalít jen do Česka sto miliard korun na podporu inovací, tedy v podstatě do zvýšení produktivity práce. Podle něj by se mělo investovat především do zvýšení efektivity ve všech oblastech. Od dálnic, železnic až po vzdělávání či IT. Nejen do nových projektů, ale třeba i do systémů monitorování od vlaků po školy,“ dodal s tím, že je to tak trochu poslední šance pro střední, ale i celou Evropu. Protože EU vytiskne peníze, rozdělí je dotacemi a tím euro znehodnotí. „To samo o sobě není na škodu. Pokud se bude investovat inteligentně do budoucnosti, do zkvalitnění pracovní síly, povede to k lepší konkurenceschopnosti,“ dodal. Pokud se ale bude investovat tak jako dosud, bude střední Evropa dlouhodobě upadat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…