Zkušený poslanec: Vondra také žádal o navýšení rozpočtu a Nečas nic

27.06.2012 22:20

Podle právníka, člena imunitního i ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny a dlouholetého poslance ČSSD Stanislava Křečka žijeme v demokracii, ale nikoliv v právním státě. Dlouhodobě tu jsou pošlapávána práva menšin, žijeme ve většinovém státě, řekl v Hyde parku Křeček. Prý tomu nepomohlo ani odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Premiérovu odůvodnění totiž Stanislav Křeček nevěří.

Zkušený poslanec: Vondra také žádal o navýšení rozpočtu a Nečas nic
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

„Je to překvapující rozhodnutí. Pan ministr Pospíšil je slušný člověk a určitě si nezasloužil takovéhle zacházení. To odůvodnění je urážlivé. Rozhodně není žádný důvod k odvolání. Pan ministr nastoupil na správnou vlnu. I když jsem se s ním pohádal a nesouhlasil v mnoha věcech, tak se věci v oblasti justice alespoň hýbaly,“ upozorňuje Křeček.

Výrok jednoho z diváků, že premiér Nečas s prezidentem Klausem zatáhli za záchranou brzdu, aby ovládli justici, Stanislav Křeček v ČT podepsal. „Patrně se věci na státním zastupitelství začaly hýbat směrem, který asi byl pro lidi v ODS nepřijatelný,“ domýšlí se Křeček.

„Problém je v tom, že pan premiér neodvolal pana ministra za miliardy v rozpočtu, on to jenom tvrdí. Tomu nevěří nikdo, kdo má trochu mozku v hlavě. Pan Vondra dnes taky žádal o peníze v rozpočtu a nic,“ upozorňuje dlouholetý sociální demokrat Křeček.

Radikální kroky musí udělat voliči

Tato vládní situace je natolik vážná, aby se k ní opozice ostře postavila. Otázkou ovšem je: jak? „Když vyvoláme další hlasování o nedůvěře vládě, tak nám řeknou, že děláme šaškárny. Když odejdeme ze sněmovny, tak je to přesně to, co koalice chce, aby si všechno prohlasovala. Radikální kroky musí udělat voliči,“ má jasno Křeček.

Občané prý totiž mají vliv na své poslance. „Ať se obrátí na své poslance z vládní koalice, ať v nich vzbudí zbytek pudu sebezáchovy, toto už není otázka ekonomiky, ale etiky celé té politiky,“ je přesvědčený člen imunitního a ústavněprávního výboru.

Práva menšin jsou u nás pošlapávána, obává se Křeček

„Obavu o demokracii už máme delší dobu. Vláda pošlapala lidská práva. Říkejte si, co chcete, shromažďujte se, jak chcete, to je svoboda slova a shromažďování. Nikdo vás poslouchat nebude a nikoho nezajímáte, to vzkazuje vláda občanům,“ rozohnil se v ČT Křeček.

Podle něj zkrátka práva menšin u nás jsou pošlapávány a přehlasovávány. Důvěru v právní stát nepřidávají ani výroky ministra financí, když útočí na výkonnou moc a hovoří o zmanipulované policii.

Kalouskovi o Bradáčovou nejde, je to jen prý chytrý politický tah

„Navíc v případu Vlasty Parkanové pan ministr argumentuje nepřijatelně. Vlasta Parkanová je stíhána za to, že nedoložila přiměřenost té ceny, ne za to, že by nedoložila znalecký posudek. Ona skutečně neměla povinnost dodat znalecký posudek, ale měla povinnost doložit přiměřenost ceny, za kterou letadla ministerstvo obrany nakoupilo,“ vysvětlil Stanislav Křeček s odkazem na policejní zprávu pro členy imunitního a ústavněprávního výboru.

„Evropská komise řekla k nákupu letadel CASA České republice, že měla dělat výběrové řízení, Česká republika argumentovala, že rozhodnutí bylo dělané narychlo, protože musela letadla okamžitě nakoupit. Evropská komise upozornila, že to není pravda. ‚Vybrali jste, a pak jste čekali rok, než jste koupili, mezitím jste mohli v klidu udělat výběrové řízení‘ vzkázala České republice Evropská komise. To je jádro pochybení,“ upozorňuje Stanislav Křeček.

Podle Křečka přitom funkční státní zastupitelství není žádným zvláštním zájmem ani ministra Kalouska. Jeho nabádání premiéra, aby ODS umožnila nástup Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zastupitelky, považuje Stanislav Křeček za chytrý politický tah Miroslava Kalouska. „Kalouskovi je to jedno, ale hodí se mu to v politice vůči koaličnímu partnerovi,“ má jasno Křeček. Od diváků si vysloužil 81 procent kladných hlasů, takže mají jasno pravděpodobně i oni. Alespoň ti, co hlasovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …