Zkusí sestřelit Fialovu vládu? Právě to dnes projednají poslanci ANO

25.08.2022 6:30

Poslanecký klub opozičního hnutí ANO bude jednat dnes v podvečer o vyvolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry koaliční vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Někdejší ministerský předseda a lídr hnutí Andrej Babiš takový krok ohlásil kvůli aféře kolem nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka. Mlejnek měl kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupčním případu Dozimetr.

Zkusí sestřelit Fialovu vládu? Právě to dnes projednají poslanci ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš vyzval Fialu před týdnem k odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jinak ANO podnítí hlasování o nedůvěře kabinetu. Fiala pro Rakušanův odchod z čela vnitra nevidí důvod, vláda podle něj v hlasování uspěje. Babišovu výzvu premiér označil za snahu o odvedení pozornosti od jeho vlastních afér.

Vláda neshledala minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání. Musí ale získat bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Babiš tvrdí, že skandál kolem ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace nemá obdoby. Proto ANO podle něho uvažuje o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě i v době českého předsednictví v Radě Evropské unie, byť to dřív nepřipouštělo. Podle ANO je nepřijatelné, aby ministrem vnitra a druhým nejvyšším představitelem vlády byl člověk „s prokazatelnými vazbami na mafiánské struktury".

Případ Dozimetr je spojen s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Vedle Redla v něm čelí stíhání například bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Podnět k vyslovení nedůvěry vládě musí podepsat nejméně 50 poslanců. Klub ANO čítá 72 členů. Pokud by návrh podal, předsedkyně Sněmovny by k němu musela podle jednacího řádu svolat schůzi dolní komory neprodleně. Aby kabinet padl, musí se pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. K opozici se při hlasování o vládě Mirka Topolánka v době českého předsednictví EU připojili čtyři koaliční poslanci, takže získala potřebných 101 ze 197 hlasů. V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet třem hlasováním o vyslovení nedůvěry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…