Zlá krev? Zeman a ČSSD ve sporu: Hrad má člověka na ministra, Hamáček taky. A může být ještě hůř

23.05.2019 8:18

Kdo obsadí post ministra kultury po odcházejícím ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD)? Před jeho schůzkou na Pražském hradě padají různá jména. Píší to Lidové noviny.

Zlá krev? Zeman a ČSSD ve sporu: Hrad má člověka na ministra, Hamáček taky. A může být ještě hůř
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Nejvážnějším kandidátem přitom byl ostravský divadelní režisér Ivan Krejčí. Nyní se však spekuluje také o exministru zahraničí v Rusnokově vládě Janu Kohoutovi. Podle zdroje z ČSSD se jej snaží protlačit prezident Miloš Zeman. „U nás je to neprůchozí,“ uvedl zdroj. Kohout pak k tomu dodal, že jde asi o nějaký šum.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Dalším adeptem je prý také starosta Náchoda Jan Birke. Ten tuto spekulaci ale odmítl. Stejně tak ji odmítl místopředseda ČSSD Roman Onderka. Padlo však také jméno sociálnědemokratického exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ředitele Moravského zemského muzea Jiřího Mitáčka či náměstkyně pro řízení sekce živého umění na předmětném resortu Kateřiny Kalistové.

Jak však uvádějí Lidové noviny, předseda ČSSD Hamáček jde na dnešní schůzku s prezidentem s úplně jiným jménem. „Do 28. května žádný komentář,“ řekl však k celé věci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Čeká se totiž na schůzku Staňka s prezidentem. 

V případě, že by se pak prezident zdráhal přijmout ministrovu rezignaci, došlo by k jeho odvolání. „To je ale varianta, která v důsledku nic neřeší, pokud prezident zůstane dál neochotný. Podle Ústavy totiž ‚jmenuje a odvolává členy vlády‘, nikde se nepraví, že musí přijmout vůli koaličních stran bez dalšího. Už to i prokázal, takže aktuálně hrozícímu scénáři někteří sociální demokraté přezdívají ‚reverzní Poche‘,“ píší Lidové noviny s popisem situace, k níž v minulosti došlo na Ministerstsvu zahraničních věcí, kdy Zeman odmítl jmenovat ministrem Miroslava Pocheho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…