Zlá krev v TOP 09? Kalousek začal vysílat. Hned po volbách, z „provozovny“

27.05.2019 6:54

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je spokojen. Je spokojen i přesto, že v porovnání s volbami před čtyřmi lety přišla koalice TOP 09 a STAN o jednoho europoslance a obhájila jen tři křesla v Evropském parlamentu. Zato bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek spokojen není. Rýpl si do šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Zlá krev v TOP 09? Kalousek začal vysílat. Hned po volbách, z „provozovny“
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Zatímco v roce 2014 získala koalice TOP 09 a STAN takřka 16 procent hlasů a čtyři europoslanecká křesla, o pět let později získala takto koalice jen tři europoslance a 11,7 procenta hlasů voličů. Naproti tomu vítězné hnutí ANO Andreje Babiše získalo 6 mandátů.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek dal na sociální síti Twitter najevo, že s tímto výsledkem spokojen není. Už krátce po uzavření volebních místností napsal, že TOP 09 měla udělat víc pro to, aby na svou stranu získala Jaromíra Štětinu nebo Pavla Teličku. O pár hodin později vyzval k užší spolupráci politicky blízkých subjektů.

„Blahopřeji všem zvoleným europoslancům z demokratických kandidátek. Zejména blahopřeji @LudekNie, @Pospisil_Jiri a @stanislavpolcak. Škoda, že k naší kandidátce se nepřičetly hlasy @EvropaSpolecne a @hnutihlas. Věřím, že je to na další diskuzi,“ napsal doslova Kalousek.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 spolu s čestným předsedou strany Karlem Schwarzenbergem budou přemýšlet, jak budou postupovat po volbách. Z dlouhodobých průzkumů je zřejmé, že stávajícímu předsedovi TOP 09 Pospíšilovi se nedaří stranu zviditelnit natolik, aby mohla pomýšlet na vítězství v evropských volbách nebo na výraznější úspěch ve volbách do Sněmovny. Zatímco v roce 2017 TOP 09 získala přes 16 procent hlasů, dnes se podle průzkumů pohybuje okolo 4 procent.

Stojí za pozornost, že si Kalousek neodpustil také mírné pošťouchnutí šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Jako politický pamětník připomněl, že když v roce 2004 předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla dovedl stranu k výsledku něco málo přes 8 procent hlasů, odešel z postu předseda vlády. Jan Hamáček jako předseda ČSSD musí spolknout ještě kyselejší politickou pilulku. Pod jeho vedením strana přišla o všechny své europoslance. Kalouska by prý zajímalo, jak se k tomu postaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …