Zlaťáky se jen sypou. Jiří Drahoš přitahuje peníze byznysmenů

22.06.2017 6:51

Nejvážnějším rivalem současné hlavy státu Miloše Zemana je vědec Jiří Drahoš. Opakovaně to ukazují výzkumy veřejného mínění, ale nově i kurz sázkové společnosti Tipsport. O tom, jakým je Drahoš magnetem na peníze, píší dnešní Lidové noviny.

Zlaťáky se jen sypou. Jiří Drahoš přitahuje peníze byznysmenů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

I když bylo jméno Drahoše širší veřejnosti neznámé, nyní je situace jiná. Kandidát na hlavu státu získává nyní finance od významných osobností i byznysmenů, kurz na jeho zvolení se pohybuje kolem 2,10, zatímco na Zemana 2,50. Na záda jim pak dýchá textař Michal Horáček s kurzem 5. 

Drahoš se nyní kromě peněz snaží získat také potřebných 50 tisíc podpisů pro to, aby vůbec mohl kandidovat. Podpisů má kolem 25 tisíc, milionů kolem osmi. Dva z nich věnoval například Dalibor Dědek ze společnosti Jablotron, 650 tisíc pak daly Lázně Luhačovice a Jáchymov. Půl milionu mu věnovali Libor Winkler z RSJ a Martin Wichterle ze společnosti Wikov. Přispívají však i jednotlivci – například vědkyně Helena Illnerová či expolitik Pavel Bratinka. 

„Nic nám za to neslíbil a vyjma důstojného výkonu funkce prezidenta nečekáme nic,“ podotkl k daru Eduard Bláha, generální ředitel lázeňské skupiny, pod niž spadají oba lázeňské komplexy. Podnikatel Dědek pak uvedl, že tady nevidí nikoho jiného, kdo by mu stál za to takhle sáhnout do peněženky.

Drahoš sám dárce oslovuje osobně i dopisem českým firmám.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…