Zlé, Mikuláši. Od Mináře se odvrací už úplně všichni. Důvod? Peníze

07.04.2021 7:38

Někdejší šéf Milionu chvilek pro demokracii a zakladatel skomírajícího hnutí Lidé PRO se ocitl pod tlakem. Novináři, ale např. také senátor Václav Láska, chtějí vědět, jak to bylo s penězi od dárců. A Minář už přiznal, že všechny nešly přes transparentní účet. Ale prý to vysvětlí.

Zlé, Mikuláši. Od Mináře se odvrací už úplně všichni. Důvod? Peníze
Foto: repro YouTube kanál uživatele Lidé PRO
Popisek: Mikuláš Minář během představování svého nového politického hnutí Lidé PRO

Mikuláš Minář nedávno oznámil, že se svým hnutím Lidé PRO nedokázal získat dost podpisů a nepůjde do podzimních sněmovních voleb a pro tuto chvíli s politikou končí. Jeho hnutí tak vlastně skončilo dřív, než začalo.

Jenže než skončilo, utratilo 6 milionů korun od dárců. Upozornil na to deník Právo a server Novinky.cz s tím, že Minář nevysvětlil, na co všechno peníze šly. Minář se však okamžitě ohradil, že ho nikdo z novinářů nekontaktoval a jen vytvořili nepravdivý titulek, který přitáhne pozornost. Miliony od dárců podle Mináře padly na rozjetí celorepublikového hnutí a to rozhodně není nic levného.

„Článek oplývá nejen poetickým a sugestivním titulkem (‚Minářův spolek utratil 6 milionů od sponzorů. Pak skončil‘) ale bohužel také lží hned v první větě. Nikdo z Práva mne ani telefonicky, ani mailem nekontaktoval. Tisíce lidí v diskusi už nás však mezitím stihly na základě kombinace titulku a této nepravdivé věty prohlásit za podvodníky. OK, já vím, že diskuse na Novinkách není radno číst a kazit si tím velikonoční neděli! Naši kampaň jsme v říjnu a listopadu intenzivně připravovali a trvala další čtyři měsíce – od prosince do března. Celkem tedy jde o 6 milionů za 6 měsíců. To nejsou v kontextu politické kampaně nijak přehnané náklady, naopak – stačí se podívat na účty jiných stran, kde protekly za stejnou dobu násobné částky (což je v pořádku, politické strany se bez peněz a bez lidí neobejdou). Rozjezd nového hnutí s celorepublikovým zásahem fakt není levná záležitost,“ zdůraznil.

Právo a Novinky.cz však přešly do protiútoku.

„Napadl zároveň Právo a Novinky.cz, že o něm vydaly lež, když ve svém článku napsaly, že jim na otázky ohledně financí neodpověděl. Právo však Minářovi poslalo otázky nejen sms, ale 31. března i emailem na adresu, kterou projekt Lidé PRO uvádí na svém webu pro média jako jediný oficiální kontakt, tedy media@lidepro.cz. Minář je ignoroval,“ ohradili se novináři.

Jenže to už Mináře i senátor Václav Láska vyzval, aby toky peněz v nutí rozkryl.

„Kdyby Mikuláš mlčel a dal vše na stůl, až to bude hotové, tak fajn. Ale tohle trochu ublíženecké volání není úplně optimální. A navíc, Mikuláš měl a chtěl přinést ‚něco nového‘, takže jakákoli obhajoba ‚ti ostatní jsou horší‘ by byla víc než nešťastná. A navíc můj komentář není tak o Mikulášovi jako o naději a ochotě lidí uvěřit třeba i něčemu novému po tomhle projektu. Pohár důvěry dobrých lidí není neomezený. A každý, kdo si z něj nalije, se nemůže schovávat za ‚soukromý projekt‘. Naděje, důvěra a víra dobrých lidí je cenná komodita, se kterou nesmí nikdo plýtvat,“ poznamenal senátor.  

Psali jsme: Mikuláši, ukaž ty účty, vyzývá už i Láska. Minář nadává, že nic nevzal

Podle serveru Seznam Zprávy už Minář přiznal, že všechny peníze od dárců nešly přes transparentní účet hnutí. Přes transparentní účet nešel dar 1,2 milionu korun od brněnského podnikatele Václava Muchny. Hnutí tak neutratilo necelých 6 milionů korun, jak informoval deník Právo, ale 7 milionů korun.

„Pan Muchna si přál být jako dárce zveřejněn až po oficiálním startu kampaně. Jiné takové dárce jsme neměli. Celkový rozpočet kampaně tedy není 5,8 milionu, ale 7 milionů korun,“ uvedl k tomu Minář.

Takovéto chování se ale nelíbí ani někdejšímu šéfovi Transparency International Davidu Ondráčkovi. Ten byl také jednou z tváří hnutí Lidé PRO a přál by si, aby vše bylo transparentní.

Nespokojenost nad Minářovým počínáním vyjádřil i severočeský podnikatel Martin Hausenblas.

„Dobrý den, spolupráce s Mikulášem je pro mne zklamáním. Nenaplnil svůj slib práce na 100 procent do konce března na sebrání 100 000 podpisů a také mě zklamal tím, že celý projekt zničil. Jeho osobní nechuť pokračovat převážila nad chutí ostatních pokračovat,“ napsal Hausenblas na Twitteru.  

Martin Hausenblas se zlobí na Mikuláše Mináře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…