Zlé: „Smrt Zemana.“ Řeči, kterými končí i pieta za covid

11.05.2021 7:50 | Ze sítí

Včerejší akce na Pražském hradě se stala terčem kritiky. Vadily zejména plastové kelímky, ve kterých byly svíčky uloženy. „Pietu za všechny čepovaný pivka, který hradní pán v covidu nemohl vypít,“ ozvala se mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Strašáková. Akce našla i své obhájce, ale také ty, kteří při ní začali uvažovat o smrti Miloše Zemana. „Až umře Zeman, tak dám kytku své mámě, že ho přežila,“ ozvalo se. A také slib od producenta Jana Jetmara: „Kdyby starej natáhl brka, přísahám, že ty kelímky vlastnoručně vyměním za skleničky!“

Zlé: „Smrt Zemana.“ Řeči, kterými končí i pieta za covid
Foto: Repro Twitter
Popisek: 30 000 svíček připravených k zapálení na Pražském hradě

Včera se na Pražském hradě uskutečnila pietní akce za oběti koronaviru. Téměř třicet tisíc svíček bylo umístěno na nádvořích sídla českých králů a prezidentů. První z nich zapálil sám prezident. Areál Hradu byl otevřený výjimečně až do půlnoci, návštěvníci také mohli položit květiny a uctít tak památku obětí.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí
Akce se ovšem nesetkala s takovým ohlasem, s jakým ji organizátoři zřejmě zamýšleli. Zejména plastové kelímky, ve kterých byly svíčky uloženy, se některým komentátorům nezdály. „Není důležité, zda je pieta velkolepá nebo velmi skromná. Podstatné je, aby byla vkusná a důstojná. To, co se odehrává na Hradě (30 tisíc svíček v plastových pivních kelímcích), je bohužel jen gigantický low cost,“ stěžoval si na to, jak je prý Hrad skoupý, komentátor Petr Honzejk z Aktuálně.cz.

„By mě zajímalo, kde udělali soudruzi z Hradu chybu,“ shrnul lapidárně Lukáš Bíba, fotograf stejného deníku a přidal se i moderátor Událostí Michal Kubal s replikou z Hřebejkova filmu: „Komu tím prospějete? Druhé straně?!“

„To je tak strašně nevkusná akce na Pražském hradě. Celé. Od plastových kelímků až po realizaci. To je fakt tak velký problém, aby nad tím někdo přemýšlel? Aby přišel třeba prezident později. V době, kdy budou svíčky zapálené, bude tma a vše by bylo profesionálně natočeno?“ zajímal se bývalý novinář DVTV a SeznamZpráv Filip Vích.

„V rámci včerejšího pietního aktu k uctění památky 30 tisíc obětí covidu bylo na nádvoří Pražského Hradu rozmístěno 30 tisíc pokroucených kelímků od piva a zatím neurčený počet flašek od becherovky. První vychlastal sám prezident,“ kopl si parazitolog Jaroslav Flegr.

V narážkách na alkohol nebyl Flegr sám, přidala se také Hana Strašáková, mluvčí Milionu chvilek pro demokracii. S nápisem „Pijeta“ a tvrzením, se jedná o „pietu za všechny čepovaný pivka, který hradní pán v covidu nemohl vypít“.

„Vysoká škola života – obor pieta? To hradní galérce nestály tragické oběti koronaviru za nákup pro pietu vhodnějších sklenic?“ ptal se politik TOP 09 Marek Ženíšek.

Pietní akce měla nicméně své zastánce, například radního Luboše Xavera Veselého. „Na Pražském hradě – pietní akce za oběti pandemie – 30 tis. svíček… ČT24 v tu chvíli vysílá cca minutový vstup, následuje reportáž o chobotnicích… Toto je veřejná služba? Copak se ‚elitě‘ platí málo na koncesionářských poplatcích? Kdy jindy má ČT vysílat přímý přenos? Už abys byl v Gopasu, soudruhu Dvořáku…“ vyčítal nedostatečné pokrytí akce generálnímu řediteli ČT.

Za to, jak akce proběhla, se postavil i novinář SeznamZprávy Vojtěch Gibiš, který reagoval právě na četné kritické komentáře. „Výsledek na místě vypadal dobře, lidé se chovali důstojně a pieta to byla. Na rozdíl od vás jsem tam byl osobně,“ odpovídal jistému Liboru Tajdovi, který měl za to, že na vymýšlení akce se podílela „dementní a vychlastaná hlava“.

Dotyčný dodal, že dokud bude na Hradě sedět prezident Zeman, tak na místo nevkročí. „A nacpat svíčky do plastových kelímků, je skutečně důstojné, bohužel tak na úrovni zaplivané čtyřky, ne sídla českých králů…“ mínil. „Hrad měl i horší nájemníky. Je to pro mne sídlo českých králů a aktuální pán je jen kapka v moři. A znovu: Mohlo to být lepší, ale kdybych nevěděl, že tam kelímky jsou, tak bych je ve tmě ani nevnímal," namítl novinář SeznamZprávy.

Pieta zřejmě zavdala i úvahám o smrti prezidenta. „Myslíte, že se bude na pohřbu pana prezidenta točit pivo do kelímků?“ spekuloval známý twitterový glosátor Jietinming. „Oni jich měli připravených zbytečně moc. Jo a příští pieta bude na papírových táckách na buřty. Taky ze státních hmotných rezerv – kapitola Na dědkův funus,“ odpovídal Michal Pleštil.

„Až umře Zeman, budeme nosit na Hrad kytky v lahvích od becherovky? Bude to pro jeho rodinu důstojné?“ ptal se advokát Petr Němec a Jiří Melichar mu odpovídal: „Až umře Zeman, tak dám kytku své mámě, že ho přežila.“

„Kdyby starej natáhl brka, přísahám, že ty kelímky vlastnoručně vyměním za skleničky!“ sliboval bývalý reportér TV Nova Jan Jetmar.

O smrti Miloše Zemana koneckonců zpíval nedávno, ještě před hradní pietou, také písničkář Jiří Dědeček v písni Potkan. „Dál si mrcha trčí v úřadě, už mu teče, kdyby jenom z nosu. Už by měl bejt dávno na řadě, ale smrt si nechce zasrat kosu. Už by měl bejt dávno na řadě, ale smrt si nechce zasrat kosu,“ zpíval v Malostranské besedě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …