Zlé časy se mění v časy ještě horší závratným tempem, varoval Bašta

05.11.2017 7:09

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta má pocit, že se historie opakuje. Při hodnocení pokračující evropské integrace dospěl k závěru, že časy zlé se mění v časy ještě horší. Nakonec však občany uklidnil parafrází slov historika Františka Palackého: Byli jsme před EU, budeme i po ní.

Zlé časy se mění v časy ještě horší závratným tempem, varoval Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Mohlo by se zdát, že integrace Evropské unie postupuje dál a nás čeká zářná budoucnost. Jenže pak se člověk podívá, co se děje na Ukrajině, která by se výhledově ráda stala součástí EU, a podle Bašty musí zpozornět. V této zemi probíhá válka, které již padly za oběť desetitisíce lidí. Je to válka rozpoutaná kvůli možnému členství v EU. Jako by válka sama o sobě nebyla obrovským problémem, Ukrajina má prý se svými sousedy ty nejhorší vztahy. Do třetice všeho zlého se na Ukrajině rozhořel spor o kontrolu nad policií. Na jedné straně stojí ukrajinský prezident Petro Porošenko a na straně druhé ministr vnitra Arsen Avakov. Tak to alespoň vidí Bašta, který svůj pohled na dění na Ukrajině vyložil v komentáři pro server PrvníZprávy.cz.

Porošenko prý chce získat kontrolu nad policií, přičemž k tomu využívá tlaku na ministra přes Avakovova syna Alexandera, který je obviněn z korupce. Ministr vnitra prý svého syna brání a snaží se prezidentovi zabránit v převzetí kontroly nad policií. Zjednodušeně řečeno, Porošenko se chce podle Bašty stát nejmocnějším oligarchou v zemi, jenž by pevně držel v rukou státní otěže, zatímco lidem, kteří podporují Avakova, vyhovuje současný chaos. Ukrajina by se přesto stále chtěla stát členskou zemí EU.

„Koneckonců, Sovětský svaz se rozpadl kvůli kumulaci neřešených krizí. V EU nedozněla řecká krize, jako neřešitelná se ukázala krize ukrajinská, trvalým hitem je brexit a krize migrační, ke všemu se ještě rodí zbrusu nová krize katalánská,“ shrnul situaci v EU Bašta.

Jako by Brusel neměl svých problémů dost. Část společenství volá po hlubší integraci EU, zatímco druhá část ji odmítá. Česko podle Bašty ve volbách ukázalo, že si přeje zůstat zemí ležící mezi Západem a Východem. Ale nějak bylo, nějak bude. Ve střední Evropě prý nic netrvá věčně.

„Hlasování voličů ukázalo, že jsme stále tím, čím jsme v Evropě byli vždy – zemí na hranici mezi Západem a Východem (a trochu také mezi Severem a Jihem). V letošním evropském supervolebním roce (Nizozemí, Francie, Německo, Rakousko a my) jsme byli jediní, kdo většinově řekli ‚ne‘ současné podobě EU,“ vyjádřil svůj názor bývalý velvyslanec.

„Ve středu Evropy nic není definitivní. Ve dvacátém století naši předkové zažili pády hned tří říší, které chtěly trvat věčně – Rakouska-Uherska, nacistické tisícileté říše i konec přátelství se Sovětským svazem na věčné časy. Takže v Bruselu by měli vědět, že slova Františka Palackého platí i dnes – Byli jsme před Evropskou unií, budeme i po ní,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…