Zlé tušení. Na Ukrajině je horko, Američan vyhozen. Zelenskyj vyzval Putina

17.02.2022 15:56

Zatímco ve středu, kdy podle amerických zpravodajců měl začít ruský útok na Ukrajinu, se nedělo vůbec nic, čtvrteční dění kolem Donbasu je mnohem dramatičtější.

Zlé tušení. Na Ukrajině je horko, Američan vyhozen. Zelenskyj vyzval Putina
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Dopoledne mělo poblíž Luhansku dojít k útoku na vesnici, při které měla být zasažena školka. Střela měla vyjít z pozic proruských separatistů.

Podle ukrajinské vlády nikdo nebyl zraněn.

Novinář Filip Horký cituje agenturu RIA, podle které Rusko vyhostilo amerického diplomata Barta Gormana, zástupce vedoucího diplomatické mise USA.

 

 

Média informují o verbální přestřelce mezi Kyjevem a Moskvou v podání prezidenta Volodymyra Zelenského a tiskového mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova.

List Ukrajinskaja pravda píše o stížnosti ukrajinského prezidenta, že opakovaně žádá o schůzku s Vladimírem Putinem a ten nereaguje.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34130 lidí

„Kromě prohlášení pro veřejnost ve skutečnosti nejsou ochotni s námi jednat,“ cituje deník Zelenského. A přináší i reakci Kremlu od mluvčího Peskova. Ten se pozastavil nad tím, že Kyjev stále žádá schůzku, ale není schopen říci, co na ní chce projednávat.

„Kyjev ani jednou neodpověděl na jednoduchou otázku: proč, za jakým účelem,“ vzkazuje Peskov.

Pokud jde o otázky Donbasu, Moskva Ukrajině vzkazuje, ať si tuto věc vyřídí s místními obyvateli.

„Poslyšte, jděte se o Donbasu bavit s Donbasem,“ vzkázal Peskov. To ale Zelenský odmítá, podle něj se jedná o Putinovy loutky a on chce mluvit přímo s vodičem.

Kromě toho server Ukrajinskaja pravda cituje informace od ukrajinských tajných služeb, že v Bělorusku, pouhých šest kilometrů od hranic s Ukrajinou, ruští vojáci postavili most přes řeku Pripjať.

Estonská rozvědka ústy svého ředitele Mikka Marana zase vyhlásila, že podle jejích zpráv podnikne Rusko proti Ukrajině menší útok mimo velká města. Má se jednat o raketový útok nebo zintenzivnění dosavadních bojů separatistických armád.

Ruský velvyslanec u EU Vladimir Čižov v rozhovoru pro The Guardian řekl, že „Moskva si vyhrazuje právo intervenovat na východní Ukrajině, pokud tam budou vražděni ruští občané“.

Právě z toho někteří odvozují další vývoj. Ekonom Pavel Kohout citoval Twitter osoby vystupující jako Gavin Harris, podle kterého už začíná být zjevné, jakou taktiku chtějí Rusové uplatnit. Připomněl, že ruská média už nyní označují dění v oblastech Doněcka a Luhanska (dvou oblastech, ve kterých separatisté vyhlásili nezávislost na Kyjevu) jako genocidu.

Zítra podle Gavina Harrise (aniž by bylo zřejmé, jak k tomu tento česky píšící uživatel Twitteru dospěl) začnou vyšetřovat masové hroby v Doněcku a Luhansku. Na základě vyšetřování těchto nálezů Moskva rozhodne o uznání obou separatistických republik. A ty následně pozvou ruskou armádu, aby na jejich území chránila Rusy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…