Potěšivou zprávu o zlevňování eidamu v obchodech, kterého si čeští spotřebitelé mohli povšimnout několik posledních týdnů, potvrdila data Českého statistického úřadu (ČSÚ), který v polovině měsíce prováděl terénní šetření. Právě tento ukazatel totiž znázorňuje, že obchodníci prolomili hranici 200 korun, nad níž se cena kilovky eidamu držela již od počátku roku.
Cenovka přes 200 korun, nad níž se oblíbený sýr vyhoupl již na přelomu září a října loňského roku, během dubna poklesla v obchodech na 192 korun za kilo, což je o 13 korun méně nežli předchozí měsíc a oproti únoru, kdy kilo eidamu stálo přes 211 korun, pak hned o 19 korun méně.
Mnozí čeští spotřebitelé tak mohli využít opětovného poklesu základní suroviny v podobě bloku sýru k domácí přípravě našeho „národního jídla“, kterým oblíbený „smažák“ označuje historik a expert na stravování Martin Franc či dříve tato slova pro ParlamentníListy.cz potvrdily též tvůrkyně „smažákomapy“ Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, které rovněž spravují instagramový profil Život ve Strouhance.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas