Zločin? Rusové použili zakázanou bombu, říká Ukrajina

22.03.2022 11:54

Rusko mělo na Ukrajině použít zakázanou fosforovou bombu. Ukrajinské orgány tvrdí, že zakázaná munice byla použita v obléhaném městě Kramatorsk na východě země, ve kterém mají proruští separatisté nevyřízené účty ještě z roku 2014.

Zločin? Rusové použili zakázanou bombu, říká Ukrajina
Foto: Twitter Oliver Alexander
Popisek: Ruský útok na město Charkov

Ukrajinské orgány viní Rusko, že v obleženém městě použilo fosforovou munici. S informací přišel web televize Al-Džazíra.

Fosforová munice je považována za jednu z nejzákeřnějších. Používá se od 19. století, v první světové válce ji masivně nasadili Britové v bombách i granátech. Následně byl fosfor hojně využíván za druhé světové války v Koreji i Vietnamu a získal si pověst velmi brutální zbraně.

Podle Organizace pro lidská práva způsobuje bílý fosfor mimořádně těžká zranění, včetně chemických popálenin až na kost. Kontaminované rány se mohou znovu vznítit i o několik dní později a způsobit otravu vedoucí až ke smrti.

Proto je zápalná fosforová munice pro použití proti živým cílům mezinárodními dohodami zakázaná.

Obvinění z užití fosforových bomb ze strany Ruska zaznělo už v minulém týdnu války. Tato obvinění jsou jedním z hlavních podkladů vyšetřování mezinárodních orgánů, které na Ukrajině dokumentují případné válečné zločiny.

Město Kramatorsk, kde měla být ruským vojskem použita, bylo těžce zasaženo boji již ve válce o Donbas v roce 2014.

Město v doněckém regionu na začátku července 2014 po těžkých bojích se separatisty vybojovali Ukrajinci. Stalo se provizorním centrem té části Donbasu, která zůstala pod kontrolou Kyjeva. Od počátku letošní války čelí Kramatorsk těžkým ruským útokům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …