Zločinec? Nad Johnem McCainem zazněl drsný ortel z vysokého místa, žádná úcta. Jinak: Slova nebožtíka o Zemanovi, Topolánek pláče a Kalousek...

26.08.2018 19:45

Americký republikánský senátor John McCain zemřel v sobotu ve věku 81 let. Sociální sítě následně zaplnily komentáře. Mezi ně patří i sarkastický komentář slovenského poslance a předsedy výboru Národné rady pro evropské záležitosti Ľuboše Blahy (SMER), jenž je výrazně protiamericky orientován, nebo lítostivé komentáře expředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a expremiéra Mirka Topolánka.

Zločinec? Nad Johnem McCainem zazněl drsný ortel z vysokého místa, žádná úcta. Jinak: Slova nebožtíka o Zemanovi, Topolánek pláče a Kalousek...
Foto: Wikipedia
Popisek: John McCain

„Nikdo nedal světu tolik lásky a dobroty jako americký senátor John McCain. Když jsem se dozvěděl, že zemřel, okamžitě mi vyhrkly slzy. Ještě stále pláču. Co si bez něho počneme? Kdo bude nyní šířit tu nejtupější rusofobii? Kdo bude s fanatickým zápalem obhajovat krvavé americké války? Kdo bude nyní hrdinou amerických jestřábů, militaristů a nacionalistů?“ zeptal se úvodem svého ironického a sarkastického komentáře Blaha, jenž je výrazně protiamericky orientován. 

„Ach, drahý Johne, budeš chybět všem zbrojním lobbistům a velkým korporacím. Celý život si sloužil válce a kapitálu. A nejenže jsi věřil, že válka je správná věc. Ty ses dokocne sám dobrovolně rozhodl zabíjet nevinné lidi. Jako mladý voják si tak velmi chtěl jít zabíjet do Vietnamu a Tvoje přání prolévat krev se ti splnilo. Och, tolik romantiky!“ řekl Blaha. 

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější, pokud jde o spory manželů Paroubkových?

hlasovalo: 6858 lidí

„Bombardoval jsi vietnamské cíle a pozabíjel nespočetné množství vietnamských žen a dětí. Napalm, bomby, masové vraždění. Jiné by považovali za válečné zločince, ale z Tebe udělali válečného hrdinu. Proč? Protože Tě Vietnamci zajali. Na rozdíl od Tebe, který ses vyžíval v zabíjení, oni Tě nechali žít. Ale prý oni jsou ti zlí a Ty jsi ten skvělý ‚American hero‘. Vždyť říkám: Srdce nám láme, že jsi nás navždy opustil. Fňuk,“ poznamenává také Blaha.

Blaha: Reaganův hlavní jestřáb

„V 80. letech jsi byl Reaganův hlavní jestřáb. Každý levičák je přesvědčený, že větší monstrum, než je Reagan, neexistuje – ale omyl. McCain byl ještě větší militarista, ještě větší novopravičák a ještě větší rusofob než Reagan,“ dodal Blaha. 

Podle jeho slov byl milovaný John úplně tím nejagresivnějším, co stvořily Amerika a globální kapitál. „Nejedna slza největších milionářů světa vyhrkla při zprávě o jeho úmrtí. Pláčeme s nimi, však John byl velký člověk, nikdo pro impérium neudělal tolik špinavé práce co on,“ poznamenal. Vrchol své militantní úchylky pak podle něj Cain zažil až v době Bushe juniora. 

„Byl jedním z nejhlasitějších válečných štváčů v případě Iráku i Afghánistánu. Nějací blázniví moralisti by možná namítli, že války ve Vietnamu, Iráku a Afghánistánu stály život okolo tří až čtyř milionů lidí, což je přímo genocidiální číslo, ale my Johna chápeme – však co by byla Amerika bez válek a krveprolévání, pcha!“ dodal.

„Jaká tragédie, že už není mezi námi. Kdo bude nyní Rusku vyhrožovat válkou? Kdo bude obhajovat ukrajinské banderovce a oligarchy? Kdo bude z USA dělat světového policistu? Kdo bude s takovou nezlomnou vírou obhajovat americké zločiny proti lidskosti?“ zeptal se Blaha. 

Tak by si to John přál!

„Je smutné, že takovíto velikáni jako John odcházejí z dějin. Vždyť si jen představte, že by odešli všichni. Co za peklo by ve světě nastalo,“ sdělil Blaha a podotkl, že doufá, že John najde rychle své následovníky. 

„Ať dále umírají miliony lidí kvůli válkám, chudobě a nerovnosti. A ať na tom Amerika dále bohatne. Tak by si to John přál! Věčná sláva Johnovi, věčná sláva kapitalismu, věčná sláva válce,“ dodal Blaha. 

Svůj komentář na facebookovém profilu sdílel i americký novinář píšící v Česku Erik Best. Ten připomněl, jak John McCain chválil ve své nové knize Václava Havla a zatracoval současnou českou hlavu státu Miloše Zemana. „Aniž by ho přímo jmenoval,“ uvádí Best.

A cituje: „Vladimir Putin je zlý člověk. Neexistuje pro něj žádné lepší slovo. Je odhodlán páchat zlé činy, které zahrnují zničení liberálního světového řádu, jeho hodnot a institucí. Světového řádu, který po celý můj život Spojené státy vedly a bránily. Světového řádu, který lidstvu přinesl více stability, prosperity a svobody, než kdy v historii zažilo. Putin tyto instituce napadá z pozice slabosti. S Ruskem, jeho ekonomikou a stabilitou, to do budoucna nevypadá dobře. Ruský prezident má sice k dispozici obrovský jaderný arzenál a moderní ozbrojené síly, nepoužívá je ale pro přímý útok na Západ. Své armádě dává snazší úkoly. Používá proti nám naše vlastní slabiny a ctnosti, otevřenost naší společnosti a čím dál nepřekonatelnější politické rozpory, které nás pohlcují. Chce tyto rozpory prohloubit a paralyzovat nás, abychom neodpovídali na jeho agresi. Zasáhl do našich voleb a udělá to znovu, protože to fungovalo a protože ho nikdo nedonutil přestat. Zasáhl i do posledních francouzských prezidentských voleb. Úspěšně pomohl ke znovuzvolení prezidentovi České republiky, našemu spojenci v NATO, který se však staví proti NATO a EU a podporuje Putinovu invazi a anexi Krymu. Provedl to stejnými prostředky, které použil ke vměšování se do našich voleb.“

Komentář najdete ZDE.

„John McCain byl morálním vzorem pro několik generací na celém světě. Čest jeho památce! Odpočívej v pokoji...,“ posteskl si pak předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Přežil mnohokrát svou smrt. Už když kandidoval 2008 na prezidenta, se jeho voliči obávali, že nevydrží a nastoupí Sarah Palin, a tak to hodili Obamovi. Naposledy jsem ho potkal na Globseku. Plný síly, odvahy a jasných myšlenek. Jak po celý život. Pláču,“ smutnil také expremiér Mirek Topolánek.

Ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda přinesl pár méně známých věcí ze života Johna McCaina. „Pocházel z tradiční americké vojenské rodiny. Jeho otec i děda byli čtyřhvězdičkoví admirálové. Byl přes šest let v severovietnamském vězení, kde ho mučili. Od té doby se stavěl proti mučení jako nástroji výslechu. Na škole skoro propadl z matematiky. Na námořní akademii se hádal s vyučujícími důstojníky tak, že skončil v hodnocení jako 894. z 899. Pamatuju si, jak před pár lety jel s menší delegací na frontovou linii na východní Ukrajinu, aby tam strávil část vánočních svátků s ukrajinskými vojáky, kteří tam brání svoji zemi. Když se k němu během prezidentské kampaně v roce 2016 dostal Steele Dossier (přehled informací o ruských vazbách Donalda Trumpa), tak ho nezveřejnil, ale osobně předal řediteli FBI. V roce 1998 udělal vtip o dceři Billa a Hillary Clintonových, za který se pak opakovaně omlouval: ‚Do you know why Chelsea Clinton is so ugly? – Because Janet Reno is her father.‘“ poznamenal Janda. 

Prouza: Měl jasně srovnáno v hlavě

„John McCain byl neobyčejně statečný člověk, bojovník za svobodu, muž pevných zásad, hluboké lidskosti a stoupenec demokracie. Byl přítelem České republiky. Čest jeho památce,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„John McCain byl principiální politik, jakých mnoho není. Bude chybět nejen Američanům, ale i nám,“ uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Vyjádřil soustrast McCainově rodině i americkému lidu.

„Po prohlášení jeho rodiny, že (McCain) končí léčbu, bylo zřejmé, že to přijde brzy. Zemřel muž, který žil v souladu s hodnotami, za které celý svůj život bojoval a podporoval je. Člověk, který nikdy nepochyboval o přátelském vztahu USA a EU. Čest jeho památce a díky za vše,“ napsal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Měl jsem šanci senátora McCaina osobně několikrát potkat, ať už ve Washingtonu, nebo při jeho cestách po střední Evropě. A neznám jiného politika, který měl tak jasně srovnáno v hlavě, že USA a Evropa jsou a musejí být partnery. A že za svobodu se má bojovat,“ uvedl na Twitteru bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD).

Přežil mučení, soupeřil s Obamou

Senátor John McCain byl jako voják déle než pět let vězněm vietnamských komunistů. Přežil mučení a po návratu domů se dal na politickou dráhu, která začala v roce 1982. V letech 2000 a 2008 se ucházel o prezidentský úřad. V roce 2000 však prohrál vnitrostranický republikánský souboj s Georgem W. Bushem. V roce 2008 mezi republikány uspěl, ale v celostátním republikovém klání ho porazil demokratický protikandidát Barrack Obama. Server USA Today k tomu poznamenal, že vzhledem k tehdejší společenské atmosféře McCain v podstatě neměl šanci Obamu porazit.

Senátorem za stát Arizona byl opakovaně zvolen v letech 1992, 1998, 2004, 2010 a 2016. V těchto letech usiloval o reformu v oblasti financí politických kampaní i o reformu imigrační politiky Spojených států. V roce 2015 se dostal do konfliktu s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Trump zpochybňoval McCainovo působení v armádě v roli pilota amerického námořnictva a tvrdil, že si víc cení vojáků, kteří se nenechali zajmout.

Rivalita mezi těmito dvěma muži vydržela až do senátorovy smrti. McCain Trumpa opakovaně kritizoval. Především za jeho zahraniční politiku a příliš vstřícný přístup k Rusku.

V roce 2017 McCain oznámil, že mu lékaři našli nádor na mozku. Letos v srpnu dal McCain najevo, že si další léčbu už nepřeje. Po pár dnech bohužel zemřel.

Celý příspěvek Jakuba Jandy:

Odešel americký hrdina John McCain.

Pár méně známých věcí z jeho života:

- pocházel z tradiční americké vojenské rodiny. Jeho otec i děda byli čtyřhvězdičkoví admirálové. Byl přes šest let v severovietnamském vězení, kde ho mučili. Od té doby se stavěl proti mučení jaké nástroji výslechu.

- na škole skoro propadl z matematiky. Na námořní akademii se hádal s vyučujícími důstojníky tak, že skončil v hodnocení jako 894. z 899.

- pamatuju si, jak před pár lety jel s menší delegací na frontovou linii na východní Ukrajinu, aby tam strávil část vánočních svátků s ukrajinskými vojáky, kteří tam brání svojí zemi.

- když se k němu během prezidentské kampaně v roce 2016 dostal Steele Dossier (přehled informací o ruských vazbách Donalda Trumpa), tak ho nezveřejnil, ale osobně předal řediteli FBI

- v roce 1998 udělal vtip o dceři Billa a Hillary Clintonových, za který se pak opakovaně omluval: "Do you know why Chelsea Clinton is so ugly? – Because Janet Reno is her father."

Celý příspěvek Luboše Blahy:

Nikto nedal svetu toľko lásky a dobroty ako americký senátor John McCain. Keď som sa dopočul, že zomrel, okamžite mi vyhrkli slzy. Ešte stále plačem. Čo si bez neho počneme?!

Kto bude teraz šíriť tú najtupšiu rusofóbiu? Kto bude s fanatickým zápalom obhajovať krvavé americké vojny? Kto bude teraz hrdinom amerických jastrabov, militaristov a nacionalistov?

Ach, drahý John, budeš chýbať všetkým zbrojným lobistom a veľkým korporáciám. Celý život si slúžil vojne a kapitálu. A nielenže si veril, že vojna je správna vec, Ty si sa dokonca sám dobrovoľne rozhodol zabíjať nevinných ľudí. Ako mladý vojak si tak veľmi chcel ísť zabíjať do Vietnamu a Tvoje želanie prelievať krv sa Ti splnilo. Och, toľkej romantiky!

Bombardoval si vietnamské ciele a pozabíjal nespočetné množstvo vietnamských žien a detí. Napalm, bomby, masové vraždenie. Iných by považovali za vojnových zločincov, no z Teba urobili vojnového hrdinu.

Prečo? Lebo Ťa Vietnamci zajali. Na rozdiel od Teba, ktorý si sa vyžíval v zabíjaní, oni Ťa nechali žiť. Ale vraj oni sú tí zlí a Ty si ten skvelý "American hero". Veď vravím - srdce nám láme, že si nás navždy opustil. Fňuk.

V 80.rokoch si bol Reaganov hlavný jastrab. Každý ľavičiar je presvedčený, že väčšie monštrum ako Reagan neexistuje - ale omyl. McCain bol ešte väčší militarista, ešte väčší novo-pravičiar a ešte väčší rusofób ako Reagan.

Naš milovaný John bol úplne to najagresívnejšie, čo stvorila Amerika a globálny kapitál. Nejedna slza najväčších milionárov sveta vyhrkla pri správe o jeho úmrtí. Plačeme s nimi, však John bol veľký človek, nikto pre impérium neurobil toľko špinavej roboty, čo on!

Vrchol svojej militantnej úchylky zažil nás drahý John až počas Busha Juniora. Bol jedným z najhlučnejších vojnových štváčov v prípade Iraku aj Afganistanu. Nejakí blázniví moralisti by možno námietli, že vojny vo Vietname, Iraku a Afganistane stáli život okolo 3-4 miliónov ľudí, čo je priam genocidiálne číslo, ale my Johna chápeme - však čo by bola Amerika bez vojen a krviprelievania, pcha!

Zopár miliónov mŕtvych je nič v porovnaní so slobodou a demokraciou, ktorú USA vďaka takým dobrodincom ako McCain prináša svetu. Ty si ten pravý syn Ameriky, John! Nech žijú všetky tie bomby, ktoré prinášajú ľudské práva!

Posledné roky svojho života strávil náš milý John v zatemnení mozgu tou najzúrivejšou rusofóbiou, akú si možno predstaviť. Dokonca vyhlásil, že Islamský štát je menšia hrozba ako Rusko. Haló, Islamský štát!

A znenávidel aj Trumpa, lebo podľa neho Trump primálo nenávidel Putina. No chápete - John do poslednej chvíle veril v tú najsilnejšiu hodnotu amerického establišmentu - v číru a nefalšovanú nenávisť. Nenávisť voči Rusku. No proste vlastenec. Náš nekonečne milovaný, chrumkavučký vlastenec. Kto by ho nemiloval!

Ach, aká tragédia, že už nie je medzi nami. Kto sa bude teraz Rusku vyhrážať vojnou? Kto bude obhajovať ukrajinských banderovcov a oligarchov? Kto bude z USA robiť svetového policajta? Kto bude s takou nezlomnou vierou obhajovať americké zločiny proti ľudskosti?!

Je smutné, že takí velikáni ako John odchádzajú z dejín. Veď si len predstavte, že by odišli všetci. Čo za peklo by vo svete nastalo. Odrazu by sa nebojovalo, nadnárodný kapitál by nedrancoval slabšie štáty, americká armáda by neviedla vojny, nešírila by sa nenávisť proti Rusom a iným národom... No fuj. Nič horšie si neviem predstaviť. Však ešte by nebodaj nastal mier.

Snáď John nájde rýchlo svojich nasledovníkov, ktorí tomu čím skôr zabránia. Nech ďalej zomierajú milióny kvôli vojnám, chudobe a nerovnosti. A nech na tom Amerika ďalej bohatne! Tak by si to John želal!

Večná sláva Johnovi, večná sláva kapitalizmu, večná sláva vojne!

Aj vy dnes preplačete celý deň, priatelia?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…