Zlodějství! Erik Best drsně osočil jednoho z nejmocnějších lidí v Česku

24.04.2015 10:50

Ostře se do stávajícího ředitele polostátního energetického gigantu ČEZ opřel americký novinář dlouhodobě žijící v Praze, Erik Best. Zaujalo jej, že Daniel Beneš vyhrál letošní ročník ankety Manažer roku. Best na svém facebookovém profilu ale připomíná podezřelý kontrakt za 1,55 miliardy korun na výstavbu meziskladu vyhořelého jaderného paliva, který s firmou CEEI podepsal právě Beneš.

Zlodějství! Erik Best drsně osočil jednoho z nejmocnějších lidí v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Best poukazuje na to, že šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová loňského osmého července v Lidových novinách o výstavbě zmíněného meziskladu napsala: „V porovnání s tím, co se tady stavělo předtím na Dukovanech, je ta cena nevysvětlitelná.“ Erik Best k tomu podotýká: „23. 4. 2015 Daniel Beneš je Manažerem roku. Čím větší zlodějství, tím vyšší vyznamenání.“

Tendr za 1,5 miliardy vyhrála narychlo založená česká pobočka slovenské firmy s utajenými majiteli

Podrobnosti o podivné zakázce přinesl loni v červnu například server Aktuálně.cz. Podle něj tendr na stavbu meziskladu vyhořelého paliva z Jaderné elektrárny Temelín byl vypsán v roce 2007, kdy vládl kabinet Mirka Topolánka z ODS. Vyhrál jej uchazeč, který jako jediný podal nabídku, narychlo založená česká organizační složka slovenské firmy CEEI s matkou v Lichtenštejnsku a utajenými majiteli.

Podle serveru stavba musela být hotova do léta 2010, jinak hrozila odstávka elektrárny. Nabídku do soutěže podal jediný účastník a ČEZ jej nechal vyhrát. Nevadilo mu přitom, že firma v minulosti nedělala žádnou podobně technologicky náročnou stavbu, vznikla krátce před vypsáním soutěže a nešlo dohledat skutečné vlastníky.

ČEZ za to dokonce dostal pokutu 390 tisíc korun od antimonopolního úřadu. Podle něj měla být firma CEEI vyřazena ze soutěže, protože nesplnila kvalifikační předpoklady a nedoložila požadované reference.

ČEZ se hájí tím, že s ohledem na vlastníky nemohla firmu z tendru vyloučit

Energetici ale svůj postup obhajovali slovy svého mluvčího Ladislava Kříže: "V případě veřejného výběrového řízení nelze ze zákona nikoho vyloučit s ohledem na vlastníky. Nemůžete dát takovouto podmínku," řekl Kříž.

Podle serveru ale ani kriminalisté, ani agenti tajných služeb údajně nepřišli na nic protizákonného. Loni nicméně případ začala znovu prošetřovat policie. Na šetření podle tehdejších informací mělo dohlížet pražské Vrchní státní zastupitelství.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale loni odmítla sdělit podrobnosti. Uvedla jen, že prověřování bude trvat delší dobu, protože policie musí objednat znalecké posudky a právní pomoc ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…