Zlom? USA a Rusko se dohodly na příměří v Sýrii

10.09.2016 9:47

Od pondělního soumraku má v Sýrii platit nové příměří. Dohodly se na tom Spojené státy a Rusko. S odvoláním na agenturu AP a zpravodajství BBC o tom informovaly České noviny.

Zlom? USA a Rusko se dohodly na příměří v Sýrii
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Washington slíbil spolupráci s ruskou armádou, pokud příměří vydrží týden. Oznámil to dnes americký ministr zahraničí John Kerry v Ženevě na tiskové konferenci s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Podle agentury AP obě velmoci dokončily plán na snížení násilí v Sýrii a na uskutečnění politických reforem, které mají ukončit více než pět let trvající občanskou válku.

Celý text je ZDE

Kerry řekl, že dohoda by mohla být „zlomem“ v konfliktu, pokud se ale bude plnit. Upozornil, že syrští povstalci podporovaní Američany jsou s plánem srozuměni a souhlasí s ním.

„Spojené státy a Rusko oznamují plán, který, jak doufáme, sníží násilí a připraví cestu pro dojednaný mír a politickou transformaci v Sýrii,“ citovala AFP Kerryho.

„Spojené státy souhlasí s tím, aby udělaly krok kupředu, protože jsme přesvědčeni, že Rusko a můj kolega (Sergej Lavrov) mají schopnost vyvíjet tlak na režim (syrského prezidenta Bašára) Asada k ukončení konfliktu a k tomu, aby šel k jednacímu stolu,“ dodal šéf diplomacie USA.

Příměří má podle Kerryho začít platit souběžně s vyvrcholením svátku íd al-adhá, který se slaví v celém muslimském světě.

Lavrov podle agentury Reuters připustil, že určitá nedůvěra k naplnění dohody přetrvává a že jsou lidé, kteří by si přáli, aby nevyšla. Podle něho si ale Moskva dala velkou práci, aby dohoda umožnila efektivní spolupráci v boji proti terorismu a v zajištění širší humanitární pomoci pro civilní obyvatelstvo uvázlé v oblastech bojových operací. S plánem Asadova vláda souhlasí a zavázala se, že jej bude respektovat, upozornil Lavrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…