Zlomové rozhodnutí: Německo pošle Ukrajině Leopardy. Zelenou mají i Poláci

24.01.2023 21:21

Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a povolí to i spojencům, jako je Polsko, informoval zpravodajský magazín Spiegel.

Zlomové rozhodnutí: Německo pošle Ukrajině Leopardy. Zelenou mají i Poláci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Přestože Berlín ani Washington v úterý do pozdních hodin dodávky tanků oficiálně nepotvrdily, představitelé Kyjeva už změnu v postoji Německa vítají. „Několik set tanků pro naše nejlepší tankisty na světě. To se stane skutečnou údernou pěstí demokracie proti autokracii z bažin,“ napsal na Telegramu Andrij Jermak, šéf administrativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

O rozhodnutí poslat tanky

O západní tanky prosí Kyjev několik měsíců. Podle svých slov je zoufale potřebuje, aby poskytl svým silám palebnou sílu a mobilitu k prolomení ruských obranných linií a znovudobytí okupovaného území na východě a jihu.

Německé rozhodnutí se má týkat nejméně jedné společnosti vyrábějící tanky Leopard 2 A6, uvedl časopis Der Spiegel, který o tom informoval jako první. Jedna rota se obvykle skládá ze čtrnácti tanků, uvedla agentura Reuters.

Scholz se ocitl pod tlakem spojenců i vládních partnerů. Podle Spiegelu na něj tlačili Zelení i Svobodná demokratická strana (FDP), aby Ukrajině tanky poskytl. Kancléř dnes učinil rozhodnutí, které nikdo nebral na lehkou váhu. To, že Německo podpoří Ukrajinu tankem Leopard, je silný projev solidarity,“ citoval zpravodajský portál t-online Christiana Duerra, parlamentního lídra vládních Svobodných demokratů (FDP).

Mluvčí německé vlády a ministerstva zahraničí a obrany v Berlíně se odmítli vyjádřit.

Server Novinky přinesl vyjádření vojenských analytiků pro Wall Street Journal, podle kterých se jedná o důležitý politický signál, že západní podpora Kyjeva je nadále pevná, ale situace na bojišti se pravděpodobně příliš nezmění. „Neexistuje žádný konkrétní zbraňový systém, který by byl řešením. Je zapotřebí vyváženosti všech systémů,“ řekl minulý týden vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Christopher Cavoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…