Zmáčkne to Putin? BBC: Klidně ano

28.02.2022 12:46

Britský novinář Steve Rosenberg si na stránkách BBC položil otázku, zda ruský prezident Vladimir Putin opravdu zajde tak daleko, že stiskne jaderné tlačítko a ohrozí tak celý svět. A hned nabídl pochmurnou odpověď.

Zmáčkne to Putin? BBC: Klidně ano
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Steve Rosenberg na stránkách BBC připomněl, že Putin za víc než dvacet let své vlády v Rusku několikrát předvedl něco, co od něj Západ nečekal.

V roce 2014 poslal ruské vojáky na ukrajinský poloostrov Krym, bez označení, a když zelení mužíci obsadili část cizího území, nechal tento krok posvětit v referendu. Ale to byl teprve začátek. Nedlouho poté nechal rozpoutat válku přímo na Ukrajině a podporoval povstalce v doněcké a luhanské oblasti.

Ještě před 14 dny to také vypadalo, že nespustí agresi proti celému území Ukrajiny. A ve čtvrtek 24. února přesně takovou invazi Putin nařídil. A současně pohrozil, že pokud se mu někdo pokusí invazi překazit, Ruská federace využije všech prostředků, které má k dispozici, aby dosáhla svých cílů na Ukrajině. V neděli 27. února navíc nařídil uvést jaderný arzenál do vysokého stupně bojové pohotovosti.

Steve Rosenberg připomněl, že už v roce 2018 dal Putin najevo, že rozpoutání jaderné války by sice možná znamenalo konec Ruska, ale on jako nejvyšší představitel Ruska nevidí důvod k tomu, aby bral ohled na svět, ve kterém už by Rusko neexistovalo.

„... pokud se někdo rozhodne vyhladit Rusko, máme zákonné právo reagovat. Ano, bude to katastrofa pro lidstvo a pro svět. Ale já jsem občan Ruska a jeho hlava státu. Proč bych měl brát ohled na svět bez Ruska?"

Ukrajina se dnes brání ruským agresorům lépe, než Kreml očekával, Západ uvalil na Rusko sadu ekonomických sankcí a momentálně uvažuje ještě o jejich přitvrzení. Podle Rosenberga by to mohlo skončit tím, že se Rusko ekonomicky zhroutí.

V tu chvíli má Putin podle britského novináře jen omezené spektrum možností, jak reagovat.

Buď může zastavit tok plynu a ropy na Západ a čekat, zda evropské státy tzv. nevyměknou, nebo může demonstrativně odpálit jadernou hlavici kamsi nad Severní moře - možná kdesi mezi Velkou Británií a Dánskem.

Pokud by se Putin rozhodl k využití jaderné zbraně, podle Rosenberga se ho nikdo v Rusku nebude snažit zastavit. Odvolává se přitom na prohlášení ruského bezpečnostního analytika Pavla Felgenhauera.

„Nikdo (z ruské elity) není připraven postavit se Putinovi. Nacházíme se v nebezpečné situaci,“ varoval Pavel Felgenhauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…