Zmatená Pirátka to vyžrala za vládu. Nevěděla, breptala. Okamura zasáhl

12.01.2022 13:12

Jednání o důvěře vládě bylo ve třináct hodin přerušeno v průběhu projevu Tomia Okamury. Předsedu SPD přerušila předsedající Olga Richterová kvůli malému počtu ministrů ve vládní lavici a ačkoliv předseda opoziční strany chtěl pokračovat, trvala na tom, že je třeba naplnit usnesení a čekat, než dorazí chybějící ministři. Když se nedařilo sehnat Petra Gazdíka, vyhlásila raději pauzu na oběd. Okamura, který hovořil již více než hodinu, tak bude pokračovat v projevu odpoledne.

Zmatená Pirátka to vyžrala za vládu. Nevěděla, breptala. Okamura zasáhl
Foto: Screen ČT24
Popisek: Olga Richterová a Tomio Okamura řeší, co s prázdnou vládní lavicí

V té době Tomio Okamura načal už druhou hodinu svého projevu a zrovna mluvil o slevách na jízdném pro studenty a důchodce, které by vláda měla zachovat a raději škrtat v oblasti neziskových organizací. „Oganizace pro pomoc uprchlíkům. To je ten pan Rozumek, co se soudil s českým státem ve jménu dvou afghánských migrantů,“ připomínal s tím, že nechápe, k čemu jsou dnes gender a multikulti neziskovky, když lidé nemají ani na teplo.

Pak ale jeho projev předsedající Olga Richterová přerušila. Je prý třeba naplňovat usnesení o přítomnosti členů vlády ve Sněmovně. Okamura souhlasil, že počká, až se ministři shromáždí.

Po chvilce rozhlížení Richterová ohlásila, že má dojem, že ministrů je v sále dostatek, ale nesedí na svých místech. Okamura se tedy optal, co má dělat, zda čekat nebo pokračovat.

„Došlo k nápravě situace, máte zpátky slovo,“ oznámila Richterová, což Okamura nechápal, protože do sálu nikdo nový nepřišel.

To už se předseda SPD rozhlédl po vládní lavici a protestoval. „Je jich tady jedenáct z osmnácti,“ spočítal ministry. To je nadpoloviční většina, takže požadovaný počet byl naplněn.

„Paní místopředsedkyně, tak buď víte, proč mě přerušujete, nebo mě nepřerušujte. Tak já bych vás chtěl požádat, abyste řádně řídila schůzi,“ divil se řečník. „Jste tady za Piráty, chápu, ale řiďte to pořádně,“ divil se.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Richterová zareagovala: „Pane místopředsedo...“ ale Okamura okamžitě protestoval: „Čeho já jsem místopředseda?“

Olga Richterová se mezitím zorientovala a oznámila, že ve vládní lavici chybí ministr školství Petr Gazdík a do té doby, než bude přítomen, vyhlašuje pětiminutovou pauzu. Následovalo pět minut zmatků a vyjasňování, během kterých do studia České televize nastoupil politolog Marian Sekerák z Vysoké školy AMBIS.

Po pěti minutách Olga Richterová stále zbytečně svolávala ministry. Nakonec rozhodla, že vyhlásí polední pauzu a Okamura bude pokračovat ve 14.30.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…