Změna klimatu je fakt. Havel, náš vzor. Fialova vláda odhalila vše

08.11.2021 13:11

Předsedové stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN podepsali koaliční smlouvu. Společnou vládu povede předseda ODS Petr Fiala. Koalice slibuje ve smlouvě reformu penzí, růst výdajů na obranu i kulturu, dva nové národní parky a havlovskou zahraniční politiku.

Změna klimatu je fakt. Havel, náš vzor. Fialova vláda odhalila vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti podepsali koaliční smlouvu

Koaliční smlouva však také hovoří o klimatu. „Změny klimatu jsou nezpochybnitelné. Tato vláda se zavazuje hledat řešení, která budou omezovat lidský vliv na klimatické změny. Budeme hledat realistická řešení, která opravdu pomohou ochránit životní prostředí, vodu, ovzduší, půdu, lesy a krajinu. A to vše s vědomím odpovědnosti za prosperitu naší země,“ uvádí se ve smlouvě, jejíž znění přinesl mimo jiné server Novinky.cz.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

Co se týče zahraniční politiky, ta se bude opírat o ukotvení v Evropské unii a NATO a o dobré vztahy se všemi sousedními státy. Spolupráce ve Visegrádské skupině má být součástí našich vazeb na všech úrovních. 

„Podpora demokracie, lidských práv a občanské společnosti je morálně správná, je však také pro náš stát výhodná. V minulosti nám naše lidskoprávní a transformační politika dokázala zajistit místo v centru evropské politiky. Obnovíme tradici „havlovské“ zahraniční politiky včetně podpory rozvojové a transformační spolupráce. Zasadíme se o přijetí zákona sankcionujícího hrubá porušení lidských práv (tzv. Magnitského zákon),“ píše se dále v koaliční smlouvě, podle níž budeme také podporovat politiku rozšíření EU, zejména na západním Balkánu. 

„Budeme prosazovat co nejtěsnější transatlantickou vazbu a rozvíjet blízký vztah s USA jak bilaterálně, tak v multilaterálních formátech. Budeme nadále prohlubovat spolupráci s demokratickými partnery v asijsko-pacifické oblasti (jako například Tchaj-wan, Japonsko, Korejská republika a další). Provedeme revize vztahů s Ruskem a Čínou. Do diplomacie vrátíme profesionalitu, zmodernizujeme a zefektivníme fungování MZV. V našem zájmu je demokratická, nebyrokratická, obchodně otevřená EU s důrazem na dodržování občanských svobod. Budeme aktivně usilovat o evropskou integraci, která nerezignuje na volný pohyb lidí, služeb, zboží a kapitálu, účinnou ochranu vnějších hranic a pevnou transatlantickou vazbu,“ dodává dále koaliční smlouva.

„EU musí efektivně bránit své vnější hranice. Na evropské úrovni je třeba urychlit návratovou politiku a bojovat s pašeráky lidí. Budeme prosazovat přístup k migraci bez povinných kvót a prevenci nelegální migrace v místě vzniku a ve státech, kudy vedou migrační trasy. Využijeme peníze ze strukturálních a kohezních fondů v období 2021–2027 na výstavbu klíčové dopravní infrastruktury. Budeme podporovat prohlubování jednotného vnitřního trhu včetně širších pracovních příležitostí, financování mobility pro studenty, volného cestování napříč Evropou,“ zmiňuje také smlouva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…