Změna v ParlamentníchListech.cz. Většinu získali vydavatelé Španěl a Pavlíček

06.06.2023 11:30

Server ParlamentníListy.cz má nové většinové majitele. Většinový podíl získali úspěšní herní vydavatelé a mediální podnikatelé Marek Španěl a Slavomír Pavlíček. Ti jako jeden z hlavních cílů této transakce označili podporu svobody slova v České republice. „Naše společnost je silná právě díky svobodné soutěži myšlenek. Nenechme si tuto kvalitu vzít pod jakoukoliv záminkou,“ uvedl k transakci Marek Španěl.

Změna v ParlamentníchListech.cz. Většinu získali vydavatelé Španěl a Pavlíček
Foto: tan
Popisek: Logo serveru ParlamentníListy.cz

Nově založená společnost NAŠE MÉDIA a.s. oznamuje, že se stala novým vlastníkem a provozovatelem české zpravodajské a komunikační platformy parlamentnilisty.cz, kterou převzala od společnosti OUR MEDIA a.s.
 
Projekt ParlamentníListy.cz se za poslední desetiletí stal neoddiskutovatelným fenoménem české mediální a internetové scény. Částí naší veřejnosti je považován za špatné či nežádoucí médium, údajně dezinformační. Pro jinou část je to naopak důležitý zdroj každodenních informací o české politice i světě okolo nás, který si získal dobré jméno a nebál se informovat i o tématech, ke kterým většina médií mlčela, a dávat prostor hlasům, které ho jinde nedostaly. Navzdory stoupajícímu tlaku na projekt Parlamentních Listů ze strany soukromých anebo i státem částečně financovaných spolků a společností se tomuto projektu i nadále daří každodenně oslovovat statisíce českých čtenářů a v hodnocení českých médií jsou nyní hodnocena ratingem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky na úrovni B–, což je na úrovni webu Blesk.cz. Nový vlastník Naše Média si klade za cíl pomoci projektu Parlamentních Listů s dalším rozvojem a pokusit se o zvýšení jeho ratingu a reputace v následujících letech s důrazem na původní tvorbu, objektivitu, nezávislost a etický kodex redakce. 
Hlavními akcionáři nové společnosti Naše Média jsou úspěšní čeští podnikatelé a investoři Slavomír Pavlíček a Marek Španěl, dalšími akcionáři potom jsou zkušený mediální podnikatel Michal Voráček a Jiří Čermák a Jan Holoubek, kteří i nadále zůstávají součástí tohoto projektu. 
 
Marek Španěl: Ze společenské rozpravy nesmí být nikdo vylučován
 
„Svoboda slova je svobodou říkat věci, které někdo jiný nechce slyšet. Snaha umlčet anebo vylučovat kohokoliv ze společenské rozpravy pro jeho názory je proto pro mne naprosto nepřijatelná,“ říká k tomuto projektu Marek Španěl
„Parlamentní pluralitní demokracie může být otravná, nepříjemná a mnohdy i nechutná a vyhrocená. Ale naše společnost je silná právě díky svobodné soutěži myšlenek. Nenechme si tuto kvalitu vzít pod jakoukoliv záminkou.“ 
Marek Španěl v posledních dvou letech aktivně podporuje různé projekty a iniciativy z oblasti nezávislých médií a svobody slova napříč názorovým spektrem.
 
„Chceme, aby měli čtenáři k dispozici co nejširší paletu názorů a informací a dát jim možnost si sami rozhodnout, co chtějí číst a co si chtějí myslet a říkat,“ komentuje svůj vstup v roli spolumajitele do nové společnosti Slavomír Pavlíček. „Zároveň věříme, že umíme dát tomuto projektu nový impulz a snad se nám podaří i trochu pomoci zakopat alespoň část příkopů, které napříč naší společností v posledních letech vznikají.“
 
Následující měsíce bude nový vlastník intenzivně pracovat na implementaci nových strategií a nástrojů, které pomohou webu v dalším rozvoji, aniž by ztratil svůj osobitý přístup a otevřený pohled na dění okolo nás, a aby i nadále posiloval svou důvěryhodnost pro jeho stávající i budoucí čtenáře.  
 
Slova nových majitelů redakce serveru ParlamentníListy.cz vítá. „Na spolupráci s většinovými vlastníky se těšíme a jejich ideje a představy o médiích a svobodě slova sdílíme,“ uvedl ředitel redakce ParlamentníchListů.cz Jaroslav Polanský.
 
Současně se přihlásil i k nutnosti zakopávání příkopů a snižování napětí ve společnosti. „Svoboda slova jednoho neznamená a nesmí znamenat, že druhý má mlčet. Chceme odrážet všechny relevantní společenské a politické proudy v této zemi. K tomuto cíli se znovu hlásíme i při této příležitosti,“ dodal Polanský.
 
SYNOT: Nyní se soustředíme na Slovensko
 
Společnost SYNOT, dosavadní vlastník 70% podílu ve společnosti OUR MEDIA, považuje jeho prodej za konec celoplošných mediálních aktivit v České republice. 
 
„Společnost SYNOT INVEST Limited v těchto dnech prodala celý svůj majoritní podíl v české společnosti OUR MEDIA a.s. a dokončila tak transakci, v jejímž důsledku přecházejí ParlamentníListy.cz s přibližně třemi sty tisíci čtenáři denně do rukou nového investora,“ uvedla mluvčí SYNOTu Magda Pekařová v tiskové zprávě.
 
„Věříme, že ParlamentníListy.cz budou i nadále trvalou součástí českého mediálního prostoru, kterému pomohou zachovat nezávislost, svobodu a názorovou pluralitu,“ oznámila dále. Nyní se SYNOT dle jejího tvrzení chce soustředit na rozvoj svých mediálních aktivit na Slovensku, kde vlastní nejčtenější zpravodajský deník Pravda. 
 
Kontakt pro média:
 
Jaroslav Polanský 
Email: j.polansky@parlamentnilisty.cz
Tel. + 420 775 852 516
 
Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Jaroslav Polanský

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem zvědavá , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehelka , 06.06.2023 13:05:26
zdali se splní, co se slibuje. PL se zatím řadily mezi korektní média. Fórum, Novinky, Seznam=jeden velký dezinformační hnus.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…