Změnili jsme názor. Vláda se chová šíleně, říká Radek John

24.08.2012 9:58

Věci veřejné mění priority. Zatímco ještě počátkem léta pro ně byl postoj jejich poslance Milana Šťovíčka během hlasování o nedůvěře vládě přijatelný, nyní jsou připraveny jej v případě další rebelie hodit přes palubu. Podle Radka Johna se ale změnilo chování celé vlády, se kterou už VV nechtějí mít nic společného.

Změnili jsme názor. Vláda se chová šíleně, říká Radek John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Zářijové sněmovní hlasování o církevních restitucích, které v srpnu neprošly podle očekávání Senátem, zřejmě přinese nejeden spor mezi dosud neznesvářenými politiky. První už je v dohledu. V úterý budou Věci veřejné hlasovat, zda proti církevním restitucím a zvýšení DPH zvednou ruku jako jeden muž, nebo ponechají volné hlasování. Pokud zvolí první variantu, nastává problém.

Minimálně jeden poslanec VV, Milan Šťovíček, bude mít velmi těžké rozhodování. Na jedné straně stojí jednota poslaneckého klubu, který dosud zejména kvůli němu ponechával v klíčových zákonech poslancům volnou ruku. Na straně druhé pak své voliče v Ústeckém kraji, kteří rozhodně nechtějí prolomení těžebních limitů. "Právě on na svých zádech drží těžební limity a je to jeho nepopiratelná zásluha. Bez něj by byly už dávno prolomeny. V momentě, kdy nemůžeme důvěřovat koalici, že dodrží slovo, je pan Šťovíček poslední zárukou pro Severočechy," uvedl pro ParlamentníListy.cz před posledním hlasováním o nedůvěře vládě lídr VV Radek John.

Odteď společně. Mohou za to zmařené pozměňovací návrhy

Nyní ale zřejmě půjdou Šťovíčkovy záruky stranou. VV se šikují do boje o církevní restituce a zvýšení DPH po boku levicových stran a nesmí jim chybět ani jeden hlas. Co změnilo priority? "Změnily se dvě zásadní věci. Nesouhlas s hospodářskou politikou vlády je nyní už absolutní a zvýšení DPH o procento je jen ješitnost lidí, kteří to navrhovali, jen aby to nemuseli stáhnout. Dusí to hospodářství a hlas našich členů napříč republikou říká jasně, že u toho VV rozhodně nebudou," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Radek John. Důvodem číslo dvě jsou pak samozřejmě církevní restituce, pro které nyní musí kabinet Petra Nečase sehnat stojedničku ve sněmovně. Restituční zákon je podle Johna totálně zpackaný. „Kdyby vláda nedělala tak šílené věci, kategorický požadavek na vázané hlasování by nikdy nezazněl," říká John.

K danému kroku, který je možná bude stát dalšího poslance, VV přistoupily poté, co koalice smetla ze stolu celkem osm pozměňovacích návrhů k restitucím a požadavek na ponechání DPH na stávající úrovni. Se Šťovíčkem John ještě nehovořil a nechce zatím předjímat. "Vše se uvidí v úterý, předpokládám, že poslanecký klub bude pro vázané hlasování," dodal lídr VV.

Jarolím chtěl Šťovíčka řešit už v červenci

Tím, kdo zřejmě oslaví triumf, je místopředseda strany a zastánce tvrdého postupu proti rebelům nerespektujícím program strany, teplický zastupitel Tomáš Jarolím. "Budeme z toho muset vyvodit důsledky, jaké, to sice nevím, ale řešit se to musí," řekl v červenci ParlamentnímListům.cz poté, co vyjádřil hrubou nespokojenost se Šťovíčkovou podporou vlády i restitucí. Nyní zřejmě ve Véčkách dochází na jeho slova. I další z místopředsedů, Jiří Kohout, uvedl v médiích, že pokud by se Šťovíček rozhodl nerespektovat usnesení klubu a stranického grémia, bude muset ve straně skončit. Razantní řešení v případě rebelujícího poslance v médiích podpořila trojice místopředsedů VV, kromě dvou zmíněných i Kateřina Klasnová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…