Změny v postavení ředitelů kulturních institucí vláda asi odmítne

15.06.2019 12:40

Kvůli nepřípustnému zásahu do rozhodování zřizovatelů kulturních příspěvkových organizací vláda zřejmě odmítne pirátský návrh změn v postavení jejich ředitelů. Piráti chtějí, aby se na tato místa musela vypisovat výběrová řízení. Funkční období ředitelů by bylo šestileté a jejich odvolání možné jen ze zákonných důvodů, uvedla ČTK.

Změny v postavení ředitelů kulturních institucí vláda asi odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní zasedací místnost

Vláda pošle zákonodárcům k novele pirátky Lenky Kozlové podle podkladů pro svou pondělní schůzi záporné stanovisko.

Nyní závisí jmenování a odvolávání ředitelů kulturních příspěvkových organizací na zřizovatelích, tedy na ministru kultury nebo na krajských a obecních radách. Piráti poukazují na to, že často závisí na aktuální politické reprezentaci, kdo tyto instituce vede.

„Předložený návrh zákona nepřípustně zasahuje do rozhodování územního samosprávného celku při zřizování a řízení jím zřízených příspěvkových organizací,“ namítne podle předběžného stanoviska kabinet. Poukáže zároveň na to, že kulturní příspěvkové organizace státu jsou závislé na státním rozpočtu a hospodaří se státním majetkem. Zásadní rozhodovací pravomoc zřizovatele je proto oprávněná, stojí v podkladech.

Kozlová argumentuje hromadným odvoláním ředitelů pětice kulturních institucí v Ústeckém kraji před dvěma lety a nynějším koncem ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa nebo dlouholeté ředitelky děčínského zámku Ivety Krupičkové.

Předloha, o níž rozhodne Parlament, upravuje také požadavky na uchazeče o vedoucí místo kulturní instituce a důvody k odvolání ředitele. Patřilo by k nim „závažné porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jeho činností, úkolů a pravomocí“. V případě, že by před koncem šestiletého funkčního období zřizovatel instituce výběrové řízení na vedoucí místo nevypsal, dosavadnímu řediteli by začalo plynout další šestileté období.

K námitkám vládních legislativců patří také to, že předloha se nevypořádává se situací, pokud by výběrová komise nenominovala ke jmenování žádného uchazeče. Není podle nich ani jasné, proč by se kulturní příspěvkové organizace měly řídit jinou zákonnou úpravou než ostatní příspěvkové organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…