Zmizí desítky úřadů s podivnými názvy. Stát tak ušetří miliardy

15.02.2013 7:10

Vláda vyhlásila program rušení a spojování institucí. Ministři ale o tom, kterých úřadů se to bude týkat, moc mluvit nechtějí. "Řekněte někomu, že končí, a on okamžitě přestane pracovat, vždyť už teď všichni pracují jen na tom, aby se udrželi," řekl Hospodářským novinám ministr zemědělství Petr Bendl.

Zmizí desítky úřadů s podivnými názvy. Stát tak ušetří miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

Hospodářské noviny v pátečním vydání přinášejí přehled úřadů, které budou zrušeny, a také souhrn částek, které by to státu mělo ušetřit.

Největší díl podle HN padá na ministerstvo obrany, které disponuje celou řadou úřadů s bizarními názvy. Příkladem může být instituce schovaná pod zkratkou UROSKSOJ, v překladu potom "Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování". Rozpuštěním této instituce, která má svého šéfa, jeho zástupce a osm oddělení a odborů, může stát ušetřit tři a půl milionu korun.

Další čistka proběhne v resortu zemědělství. I tady existuje spousta neznámých úřadů. Díky rušení chce ministr Bendl jen letos a v příštím roce ušetřit miliardu korun. A v dalších letech by to mělo být ještě mnohem víc. "Po dokončení transformace se náklady ministerstva sníží o 3,2 miliardy ročně oproti nákladům roku 2009," upřesnila mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Úsporné kroky by se měly dotknout řady zemědělských agentur nebo kontrolních a dozorových organizací. Názvy hovoří podle HN samy za sebe: Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) nebo ÚZKÚZ, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Šetřit se bude na více místech

Bendl už proces zahájil a upřesnil jeho záměry. "Transformace není primárně motivována úsporami, ale naším příspěvkem k redukci státní správy a snižování administrativy," řekl.

Kromě institucí s podivnými názvy ubudou peníze například také Českému hydrometeorologickému ústavu, který se navíc sloučí s Českou informační agenturou životního prostředí.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) je přesvědčena, že by se mohlo šetřit ještě víc. "Jsou to třeba společné agendy úřadů a ministerstev, tedy účtárny nebo správy IT sítí," upřesnila.

Škrty musí ještě schválit sněmovna. Pro zrušení některých úřadů bude třeba změnit zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…