Zmocněnec pro energetickou bezpečnost Bartuška na ČT. Vysvětlil, jak nás EU zachrání před drahou elektřinou

30.11.2023 20:50 | Monitoring

Řadu domácnosti čeká příští rok další zdražování elektřiny. Důvodem je nárůst ceny regulovaných služeb za dodávku elektřiny a návrat poplatku za obnovitelné zdroje energií. Regulovaná část elektřiny zdraží od nového roku o 65 %, v případě plynu o 38 %, rozhodl Energetický regulační úřad (ERÚ). Zdražení vysvětloval v Interview ČT24 Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost. Hovořil o nutnosti vrátit se k základním principům společného trhu Evropské unie. „Pokud se nevrátíme k pravidlům, která tu byla před covidem, tak firma v Chebu bude platit za elektřinu výrazně víc než firma v Selbu, pár kilometrů vedle,“ podotkl Bartuška.

Zmocněnec pro energetickou bezpečnost Bartuška na ČT. Vysvětlil, jak nás EU zachrání před drahou elektřinou
Foto: ČT24
Popisek: Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Na úvodní otázku, proč stát tolik zdražuje, Václav Bartuška sdělil: „Je to návrat ke stavu před dvěma lety. Stát v loňském a v letošním roce nenechal občany platit podporu obnovitelných zdrojů. Teď se poplatek za obnovitelné zdroje vrací naplno do regulované složky ceny, proto ten poměrně výrazný skok,“ řekl, proč regulované ceny porostou.

„Velká část podpory obnovitelných zdrojů je fotovoltaika daná zákonem z roku 2005, to je velký fotovoltaický boom z roku 2005 až 2010. Jsou to většinou smlouvy na 20 let, čili za nějaký čas skončí a doufejme, že nikdy víc už něco takového neuděláme,“ řekl na dotaz, čím je vláda nucena dávat poplatek za obnovitelné zdroje do faktur. „Doufejme, že podpora obnovitelných zdrojů nebude zapotřebí v takovém rozsahu,“ doplnil Bartuška v pořadu Interview ČT24.

Premiér Petr Fiala (ODS) před rozhodnutím ERÚ stále trval na tom, že energie o desítky procent nezdraží. Jeho slova Bartuška potvrdil: „Za poslední rok platí, že se ty ceny sunou spíše dolů. To je pravda. Zda tomu bude i nadále, to uvidíme. Zatím to vypadá nadějně, a to i v případě plynu. Evropa si zvykla na válku, obchodníci s plynem nebo na burze byli šokováni válkou. Nějaký čas se chovali zjitřeně, emocionálně. Na podzim loňského roku Evropané pochopili, že válka Ukrajiny s Ruskem bude dlouhá. Obchodníci si zvykli na nové podmínky a ceny směřují zatím dolů,“ poznamenal, co se podle něj děje na mezinárodním trhu, že ceny klesají.

Upozornil, že se začal zásadně měnit společný trh v rámci Evropské unie. „My tu v Česku strašně žijeme tématem veta, ale podle mě mnohem zásadnější je to, jak se mění společný trh Evropské unie. Ten trh byl nastaven tak, aby podporoval firmy i v malých a středně velkých zemích. Během covidu a posledního roku ty velké členské státy začaly valit peníze domácnostem a firmám. A teď jsme v situaci, že v okamžiku, kdy česká vláda říká občanům, že budou muset znovu platit podporu obnovitelných zdrojů napřímo, tak německé vláda občanům i firmám tento poplatek odpouští, a k tomu ještě 350 velkým německým firmám dává 16 miliard eur přímé finanční podpory,“ připomněl Bartuška.

A doplnil: „To by se před třemi lety nestalo, hodně věci se teď mění. Pro nás jako středně velkou zemi je zásadní, jak bude vypadat společný trh Evropské unie. Pokud necháme velké členské státy, aby si dotovaly své firmy, tak to unii kompletně změní. Pokud se nevrátíme k pravidlům, která tu byla před covidem, tak firma v Chebu bude platit za elektřinu výrazně víc než firma v německém Selbu, pár kilometrů vedle. Jak dlouho to tak může vydržet?“ upozornil zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost.

Uvnitř Evropské unie je tlak na to, aby silné evropské státy firmy tolik nedotovaly. „Je tlak ze strany těch středně velkých a menších zemí. Rozhodně bychom to měli v tuto chvíli podporovat, je to zásadnější debata než debata o vetu,“ dodal Bartuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …