Zmrazení důchodů je porušení vládního slibu, naznačil Jankovský

28.02.2012 21:36

Je zmrazení důchodů porušená vládního slibu? Podle ministra Kamila Jankovského z Věcí veřejných se na to dá takto nahlížet. Přesto připustil, že Miroslav Kalousek k tomu má pádné důvody. Pesimismus je prý na místě.

Zmrazení důchodů je porušení vládního slibu, naznačil Jankovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Ministr financí Miroslav Kalousek spolu s premiérem Petrem Nečasem nedávno zmínili možné zmrazení důchodů na tři roky. Je to porušení vládního slibu? „Tak samozřejmě dá se na to takto pohlížet. Ale ten problém, před kterým dnes stojíme, není jen na naší straně. Pokles ekonomiky zasáhl celou Evropu, takže před problémy, kterým teď budeme muset čelit, stojí většina evropských zemích,“ uvedl v rozhovoru pro Týden.cz Kamil Jankovský.

Ministr pro místní rozvoj, který problematiku důchodů v rámci koalice po volbách vyjednával, prý Kalouska chápe. Zároveň je ale jeho strana proti úplnému zmrazení důchodů. „Pesimismus pana ministra Kalouska je na místě. Jeho východiska pro ta opatření také nikdo nezpochybňuje,“ dodal Jankovský.

Ministr uvedl i důvody, proč bylo přistoupeno až k tak „drastickým“ krokům. „Obecně řečeno klesá výkonnost hospodářství, a to výrazněji, než se předpokládalo. V době, kdy se dělala prognóza pro státní rozpočet, tak se počítalo s růstem HDP kolem dvou procent, dnes jsme na kladné nule. Na nižších příjmech a vyšších výdajích státního rozpočtu se podepisuje i nárůst předčasných důchodů a nižší výběr daní a pojistného,“ vyjmenovával.

„V tuto chvíli se hledá balíček opatření, který by dopadl rovnoměrně na všechny,“ ujišťoval Jankovský. Podle něj nejde, aby reformy dopadly nejdramatičtějším způsobem na nejvíce ohrožené skupiny, mezi které důchodci patří. Vše je prý ale ještě ve stádiu debat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…