Znalci dokončili první část posudků kvůli výbuchu na ambasádě

13.01.2014 19:33

Kriminalistický ústav dokončil první část znaleckých posudků, které se týkají výbuchu v domě palestinského velvyslance v Praze 6. Jejich závěry nezveřejnil, do konce týdne chce výsledky předat pražské policii. Dvanáct zbraní, které byly rovněž v budově zajištěny, pak znalci zanalyzují do konce ledna, řekla dnes ČTK mluvčí pražského Kriminalistického ústavu Petra Srnková.

Znalci dokončili první část posudků kvůli výbuchu na ambasádě
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

"První část znaleckých zkoumání v oblasti chemie a mechanoskopie byla dokončena, očekáváme, že do konce týdne předáme dožadujícímu orgánu písemné vyhotovení znaleckého posudku," uvedla mluvčí. Podle ní chemici i nadále pokračují v analýzách dalších zajištěných stop. Znalci zkoumali jak funkčnost trezoru, po jehož otevření exploze nastala, tak i látku, která výbuch způsobila.

Policisté našli 12 zbraní

Palestinského ambasadora v Praze Džamála Muhammada Džamála na Nový rok smrtelně zranila exploze zatím neznámé výbušniny. Výbuch nastal po otevření sejfu v novém sídle ambasády v pražském Suchdole, kam byl trezor krátce předtím přestěhován. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, podle ní nešlo o teroristický čin.

Později policisté v domě objevili 12 zbraní - osm pistolí a čtyři samopaly. Palestinské ministerstvo zahraničí zatím české straně nevysvětlilo důvod držení zbraní na pražské ambasádě. Potvrdilo jen, že pochází z osmdesátých let a že prý nebyly nikdy použity. České ministerstvo nadále považuje jejich držení za porušení zákona.

Proti umístění palestinské ambasády v Praze 6 začala také po incidentu protestovat část místních obyvatel. Pro přestěhování rezidence se vyslovili i někteří političtí představitelé městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…