Znalec ČSSD Jelínek vysvětlil, proč má Zeman premiéra v hrsti. Ještě si prý pamatuje, co sám prováděl Václavu Havlovi

11.07.2019 22:10

Premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil dnes s prezidentem Milošem Zemanem – přesvědčoval ho, aby odvolal ministra kultury Antonína Staňka, což si přeje ČSSD, a protože ANO chce dále pokračovat v koaličním projektu. Podle prezidenta je však Staněk dobrým ministrem, což si naopak nemyslí o Michalu Šmardovi, jehož ČSSD prosazuje do funkce místo Staňka. Má vůbec premiér šanci změnit prezidentovo stanovisko? Politickou krizi ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 probral moderátor Daniel Takáč s politologem Lukášem Jelínkem.

Znalec ČSSD Jelínek vysvětlil, proč má Zeman premiéra v hrsti. Ještě si prý pamatuje, co sám prováděl Václavu Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Podle Lukáše Jelínka je premiér Andrej Babiš z hlediska Ústavy vůči prezidentovi Miloš Zemanovi v silném postavení, čehož nevyužívá. „Prezident by měl být tím, kdo bude respektovat názor předsedy vlády. Premiér by měl být v této situaci mnohem důraznějším aktérem, ale dostatečně důrazný rozhodně není,“ všímá si politolog.

Babiš je vůči Zemanovi bezesporu silný i politicky, přesto Zemanovi umožňuje, aby mu v některých věcech částečně neformálně radil. „Dovoluje mu, aby mu v určitých situacích lezl do zelí. Zeman je politický praktik, jenž dobře ví, jakým způsobem prosadit svou vlastní vůli oproti předsedovi vlády,“ glosuje situaci Jelínek. A v souvislosti s tím připomíná, že Zeman velmi dobře ví, jaké „finty“ jako předseda vlády dříve sám používal na prezidenta Václava Havla.

Předseda vlády nyní podle Jelínkových slov prochází výraznou zatěžkávací zkouškou, která již během pár následujících hodin ukáže, zda je, nebo není skutečně silný premiér. „Babiš si možná myslel, že se tento současný problém vysedí, snažil se bagatelizovat natahování termínu prezidentem. Teď hodně záleží, jak Babiš dokáže uplatnit svou ústavní autoritu. Jistě si spočítal, že jeho voliči se značně překrývají s voliči Zemana a nestojí o to, jít s ním do konfliktu, tedy podat na něj kompetenční žalobu,“ řekl s tím, že vzájemný vztah vlády a prezidenta si však takové řešení už žádá.

„Skutečnost, že premiér není schopen vyřešit z hlediska Ústavy tak banální konflikt, začíná poškozovat i jeho samotného,“ je přesvědčen Jelínek, podle nějž se to časem začne projevovat i u Babišova elektorátu. „Voličům začne vadit, že se tu pořád něco zbytečně natahuje, že se pořád jen jedná a mohlo to být dávno hotové, voliči mu to budou vyčítat,“ míní politolog.

„Nyní jsme skutečně svědky snahy přepsat přinejmenším část ústavní mapy ve vztahu vláda a prezident,“ zdůraznil politolog. Pokud Babiš do budoucna nastaví poměry jinak, než jak s tím počítá Ústava, tedy nastolí tendence ustupovat prezidentovi, do českých politických dějin se slavně prý rozhodně nezapíše. „Přijdou totiž další prezidenti, kteří budou mít třeba větší chuť získávat pravomoci na úkor předsedy vlády,“ kritizuje Babišovy kroky Jelínek.

Na první pohled dnešní schůzka nevyřešila vůbec nic. Andrej Babiš po dnešní schůzce s prezidentem zopakoval, že chce odvolat Staňka, ale Zeman s odvoláním stále nesouhlasí. Zdání ale prý může klamat. Jelínek nevylučuje, že prezident s premiérem mezi sebou už mohli začít něco „péct“. „Možná, že to jejich řešení počítá s tím, že ten výkop provede nejdříve někdo jiný. Třeba Staněk, prezident, nebo Hamáček,“ přemítal politolog o tom, jaké aranžmá se možná pro řešení situace chystá.

„Že to v tuto chvíli vypadá tak, že se Babiš se Zemanem nebyli schopni dohodnout, ukazuje, že prezident je ve svých postojích neoblomný a tak trochu má velkou chuť být i premiérem. Může to být ale i tak, že se hledá příležitost a obsazení rolí tak, aby se problém odšpuntoval jindy a jinak,“ shrnul Jelínek.

Pokusil se také popsat řešení, které by ve výsledku mohlo uspokojit všechny strany. „Pokud by předseda vlády garantoval Zemanovi, že se na Ministerstvu kultury vyšetří, s čím přišel Staněk, tak by prezident pak Staňka asi obětoval. To by byl první úspěch, který by byl vzájemný,“ myslí si Jelínek,

Důležité podle něj je oddělit odvolání a jmenování ministra kultury. „Odvolání ministra by mělo proběhnout bez zbytečného odkladu, zde je Zeman skutečně pouze automatem na podpisy. Je důležité Zemana přesvědčit, že je namístě Staňka odvolat nebo přijmout jeho demisi. Tady čekám tah od Staňka, ke kterému ho budou nabádat Hamáček i Babiš,“ zmínil Jelínek druhý krok, který by mohl uspokojit jak předsedu vlády, tak ČSSD, a prezident by to mohl akceptovat ve chvíli, kdy by mu Staněk se vší vážností sdělil, že v resortu už dál pokračovat nechce. 

Jelínek nevylučuje ani politické obchody mezi Babišem a Zemanem. „Nejsem si jist, zda by se dalo obchodovat s osudem jaderné energetiky, nebo s hlavami ředitelů tajných služeb, to je příliš nápadné. Může ale dojít k tahům, o kterých se nehovoří na veřejnosti a nepřicházejí hned, ale až za několik let. Je možné, že Babiš Zemanovi něco slíbí, ale zatím jsou to vše jen spekulace,“ uzavřel Jelínek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…