Známe pozadí nečekané rošády na pražské kandidátce ANO. Přinášíme pikantní detaily o Babišovu „americkém“ poradci, který za tím prý stojí

04.08.2018 18:05

Kdo je muž, který je podle médií odpovědný za nečekanou rošádu v čele pražské kandidátky hnutí ANO, která z jejího prvního místa sesadila propagátora finanční gramotnosti Patrika Nachera a nahradila jej podnikatelem a zakladatelem finančně poradenské společnosti Fincentrum Petrem Stuchlíkem? Babišův klíčový poradce Alexander Braun se pyšní prestižním oceněním pro nejlepšího „markeťáka“ politických kampaní na světě, v minulosti radil světovým politikům, mimo jiné i Hillary Clintonové a Tonymu Blairovi. ParlamentníListy.cz nyní přinášejí „pikantní“ informace z pozadí celé akce. Patrik Nacher na kandidátce poté, co se dozvěděl, že ho v jejím čele má vystřídat Stuchlík, zůstat nechtěl. K opaku jej nepřesvědčil ani tak sám šéf hnutí Andrej Babiš, ale blízcí lidé z Nacherova okolí.

Známe pozadí nečekané rošády na pražské kandidátce ANO. Přinášíme pikantní detaily o Babišovu „americkém“ poradci, který za tím prý stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

O roli amerického poradce Alexandra Brauna v rošádě na čele pražské kandidátky hnutí ANO do podzimních voleb jako první informoval server Euro.cz. Podle informací Eura se Braun za Stuchlíka zaručil, Alexander Braun už roky určuje vítěznou strategii ANO.  

Co celé akci předcházelo? Hnutí ANO si nechalo udělat průzkum v souvislosti s možným obsazením pozice pražského primátora. V něm mělo zjišťovat, o jaký typ člověka na primátorském křesle pražští voliči ANO stojí. Z průzkumu vyplynulo, že pražští voliči stojí spíše o člověka manažerského typu a z praxe. 

Po zhodnocení výsledků přišla na přetřes výměna a bojovníka za finanční gramotnost Patrika Nachera v čele pražské kandidátky vystřídal manažer a zakladatel Fincentra Petr Stuchlík.

Nacher, který se na kandidátce posunul na druhé místo, dle informací naší redakce po oznámení rošády příliš nadšený nebyl. I tak ale ve vyjádřeních pro média zachoval klidnou tvář. Pro ParlamentníListy.cz prozradil, že po tom, co se o změně dozvěděl, na kandidátce hnutí vůbec zůstat nechtěl. Dle informací PL.cz nicméně Nachera přesvědčoval šéf ANO Andrej Babiš osobně, aby na kandidátce zůstal a z druhé pozice jejího lídra Stuchlíka podpořil. 

„Původně jsem na kandidátce, po této změně na poslední chvíli, být nechtěl. Ke změně postoje mě nepřesvědčil ani tak A. Babiš, ale blízcí lidé kolem mě, které znám deset, dvacet let,“ svěřil se Patrik Nacher ParlamentnímListům.cz. To, že za „rošádou lídrů“ stojí Alexander Braun, jak informovalo Euro, bere Nacher dle svých slov „na vědomí“. „Nijak jsem si to neověřoval, ani se o to významněji nezajímal. Tím, že jde o informaci veřejnou, je pak zřejmé, kdo přebírá spoluzodpovědnost za výsledek hnutí ANO v Praze,“ dodal.

Petr Stuchlík je úspěšný podnikatel a zakladatel finančně poradenské společnosti Fincentrum. Kromě toho, což může být hypoteticky z politického hlediska kontroverzní až ožehavé, ale investoval i do firmy Fair Credit. Ta se zabývá poskytováním krátkodobých půjček, často, jak poznamenala některá média, za horentní, vysoké úroky (tzv. rpsn). Online deník Echo24 dokonce Stuchlíka nazval „Babišovým lichvářem“.  

V jistém smyslu lze tedy Stuchlíka chápat coby pomyslný Nacherův pravý opak. Nacher se totiž dlouhodobě zaměřuje na agendu finanční gramotnosti a boje proti bankovním poplatkům všeho druhu.

Alexander Braun, který za výměnou Stuchlíka za Nachera stojí, platí mezi politickými marketéry za poměrně „velké zvíře“. Braun je viceprezident společnosti Penn Schoen Berland, ve které se specializuje na politické poradenství. V minulosti získal Fulbrightovo stipendium a vystudoval magisterský obor řízení politických kampaní na New York University. Kromě toho se pyšní i titulem z oboru mezinárodní vztahy získaným na Sorosově Středoevropské univerzitě, se kterou má velký problém maďarský premiér a „protimigrační potížista“ Viktor Orbán. Braun je rovněž držitelem ocenění pro nejlepšího politického poradce na světě.

„Alex poskytoval rady prezidentům, premiérům a dalším vysoce postaveným klientům během více než pěti desítek politických kampaní na čtyřech kontinentech,“ píše se na stránkách Americké asociace politických poradců (AAPC). „Mezi jeho výrazné klienty patří Tony Blair a Hillary Clintonová, stejně jako prezidenti v zemích jako Mexiko, Ukrajina a Filipíny. A rovněž premiéři v České republice, na Slovensku a v Thajsku,“ lze se dočíst dále.

Braun je popsán dále jako někdo, kdo politikům typicky radí v oblasti strategie jejich kampaní, tvorbě a předávání sdělení a má rovněž vedoucí úlohu při vytváření volebních programů jednotlivých kampaní. Časopis Forbes Brauna označil za „kouzelníka politických kampaní“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…