Známý ekolog a exsenátor: Změna klimatu nijak neoslabila, bude to zásadní téma i pro světovou ekonomiku

23.09.2014 19:35

Bývalý senátor Bedřich Moldan hovořil z pozice odborníka působícího na půdě Univerzity Karlovy o globálním oteplování, respektive o globální změně klimatu. Zmínil propojení těchto změn se světovou ekonomikou a stranou jeho pozornosti nezůstal ani český „solární tunel“.

Známý ekolog a exsenátor: Změna klimatu nijak neoslabila, bude to zásadní téma i pro světovou ekonomiku
Foto: top09.cz
Popisek: Bedřich Moldan

Ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan byl hostem úterního Interview ČT24.  Dlouhodobě se zabývá problematikou globálního oteplování, respektive globální změny klimatu. Před několika lety se o globálním oteplování hovořilo téměř všude. Dnes už toto téma není tak frekventované. Proč?

„Přiznám se, že to úplně přesně nechápu. Možná je to tím, že jsme jako Česká republika přijali závazky, které velmi dobře plníme, alespoň ohledně emise skleníkových plynů,“ podotkl Moldan. Může to být i tím, že v roce 2008 vypukla ekonomická krize, takže politici a média se zabývali jinými zprávami, ale odborník v této souvislosti upozorňuje, že globální změna klimatu mezitím nijak neoslabila. Naopak, z dlouhodobého hlediska je to zcela zásadní téma, protože bude mít vliv i na světovou ekonomiku.

Klíčem je energetika

„Všichni samozřejmě dobře víme, že klíčem je energetika, která postupně přechází na obnovitelné zdroje a chytré sítě,“ pokračoval host. Politici by si měli uvědomit, že jít cestou fosilních paliv dnes již není dlouhodobě možné. Je proto třeba vymyslet nové technologie a nové postupy, které budou podle Moldana i novým impulzem pro ekonomiku. V této souvislosti Moldan zmínil i český „solární tunel“. Podle jeho názoru původně dobrá myšlenka nabrala i díky sérii politických rozhodnutí špatný směr. „Prostě se to zvrhlo,“ poznamenal.

Globální oteplování dopadá i na Česko. Moldan upozornil především na to, že na našem území v důsledku těchto proměn mohou hrozit sucha. Vodohospodáři ale prý dělají vše pro to, aby se na toto riziko v maximální možné míře připravili.

Má ale smysl přijímat různé plány na snižování oxidu uhličitého, jestliže se takového plánu nezúčastní i největší znečišťovatel - Čína? Podle hosta je problém v tom, že o životním prostředí v Číně nemáme tolik informací. Chybí informace především o tom, zda se Čína vrací k obnovitelným zdrojům.  

Životní prostředí a politika

Sluší se dodat, že Moldan působil také dlouhá léta v politice. A to nejdříve v barvách ODS, byl dokonce zakládajícím členem strany. V roce 2004 se stal senátorem. V roce 2010 ale ODS opustil a začal spolupracovat s TOP 09. S návratem do vrcholné politiky ale nepočítá. Raději prý zůstane u studentů. Vyjádřil se ale k propojení problematiky ochrany životního prostředí a politiky.

„Zelené strany mají na politické scéně své místo, ale já jsem vždycky soudil, že se musí tato problematika stát doménou hlavních stran. A to se naštěstí do jisté míry děje, když ne u nás, tak jinde ve světě,“ uvedl Moldan. Posteskl si nad tím, že se tématu více nechopily i pravicové strany, prý se tak dopustily jistého nepochopení. Odborník doufá, že to česká pravice napraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…