Zneužili to! Pardubičtí Romové se distancují od neohlášené demonstrace

06.07.2023 21:40

„Extrémismus, zfanatizovali dav.“ Zástupci pardubické romské komunity se distancují od neohlášené demonstrace, jež byla minulou neděli v reakci na rvačku Ukrajinců s Romy předešlý den. Ke kritice protestu se přidal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který na twitteru odsoudil „vyvolávání neklidu“. Napětí mezi ukrajinskými přistěhovalci a příslušníky romského etnika se po násilných incidentech nadále vyhrocuje. Policie však ujišťuje veřejnost, že nikomu žádné nebezpečí nehrozí.

Zneužili to! Pardubičtí Romové se distancují od neohlášené demonstrace
Foto: Screen Twitter Miroslava Adamka
Popisek: Romská demonstrace v Pardubicích

Neohlášená demonstrace Romů v Pardubicích, kteří minulou neděli protestovali proti rasově motivovanému násilí, měla být podle reportáže CNN Prima News organizována „aktivisty odjinud“. Den předtím došlo v Anenské ulici ke skupinové rvačce mezi ukrajinskými přistěhovalci a obyvateli náležejícími k romskému etniku, při níž jeden Rom utrpěl bodné zranění vyžadující následnou hospitalizaci.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26114 lidí

„Na tady tý straně nás chytli Ukrajinci a začali nám vyhrožovat, že nás zabijou, že jsme cikáni, že nás podříznou,“ sdělil jeden zraněný účastník potyčky televizi CNN Prima News. Policie ČR na místo dorazila během několika minut. „Můžu pochválit státní policii, že zasáhla velice rychle a perfektně, protože nebýt jich, tak se stane velká tragédie,“ konstatoval předseda romské rady v Pardubicích Jiří Gašpar.

Demonstraci, která v ulicích Pardubic proběhla následující den a při níž Romové skandovali heslo „my jsme tady doma“, prý neorganizovala tamní romská komunita. „Brali jsme to tak, ať přijdou, dostanou prostor. Pak z toho ale udělali takovej extrémismus, zfanatizovali dav,“ uvedl člen pardubické romské komunity Andrej Horváth. „Takhle řvát, že jsou všichni Ukrajinci špatní, to je hloupost,“ přidal se ke kritice protestu předseda romské rady Gašpar.

Nejednalo se o první násilný konflikt mezi příslušníky ukrajinské a romské menšiny, který ve veřejném prostoru vyvolal značný ohlas. 10. června byl při cestě na ohňostroj v Brně pobodán třiadvacetiletý mladík z tamní romské komunity Nikolas D., který na následky poranění zemřel. Policie z vraždy následně obvinila sedmatřicetiletého Ukrajince, o němž média zpočátku referovala jako o „cizinci z východu“. Vášně na sociálních sítích pak vyvrcholily incidentem, kdy hrstka Romů zbila dva mladé Ukrajince v centru Brna.

Krajský ředitel Policie ČR v Pardubickém kraji Jan Ptáček však veřejnost ujišťuje, že mezi ukrajinskými přistěhovalci a Romy žádné napětí nepanuje. „Nikomu nehrozí žádné nebezpečí. Není tady žádný vyhrocený vztah mezi Ukrajinci a Romy ani většinovou společností,“ konstatoval po násilné potyčce z minulé soboty a následné demonstraci Ptáček. Zástupce ukrajinských migrantů, řeckokatolický farář Marian Kurylo, prohlásil, že jeho národ vůči Romům žádnou zášť nechová. „Ukrajinci, a obzvlášť taky uprchlíci tady, žádnou hrozbu, obzvlášť pro Romy, nenesou. A naopak teďka jakoby možná i začínají mít strach taky o své děti, aby nedocházelo k nějakým konfliktům. Jakoby do budoucna,“ posteskl si ukrajinský duchovní.

K reportáži CNN Prima News se na twitteru vyjádřil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Reportáž CNN Prima News prokazuje, že v neděli v Pardubicích nešlo o ‚spontánní shromáždění‘. Sobotní událost byla promyšleně zneužita ‚aktivisty odjinud‘ na úkor obyvatel nejen Pardubic. Toto nezodpovědné sebeprezentační vyvolávání neklidu je třeba rázně odsoudit. A poděkovat pardubickým Romům za jejich postoje,“ napsal Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…