Zneužívání dětí faráři už i u nás. Konat začíná Vatikán i policie

27.03.2019 15:49

Vatikán se vložil do případů možného sexuálního zneužívání věřících kněžími v Česku. V plné práci je také policie.

Zneužívání dětí faráři už i u nás. Konat začíná Vatikán i policie
Foto: obec-radhost.cz
Popisek: Kostel sv. Jiří v Radhošti

Česká televize a poté také server Seznam Zprávy přinesly informace o tom, že čeští kněží v minulosti sexuálně zneužívali neplnoleté věřící. Média tomuto tématu začala věnovat více pozornosti, když se ukázalo, že sexuálního zneužívání se dopouštěl australský kardinál George Pell. Ukázalo se, že podobné věci se v minulosti děly i u nás.

Server Seznam Zprávy napsal, že kněz s iniciálami V. Z. také sexuálně zneužíval věřící. Údajně o tom měl vědět biskup Vlastimil Kročil. Proto se o něj teď začal zajímat Vatikán. „Na základě reportáží Televize Seznam a písemných důkazů oběti sexuálního zneužívání ze strany církevních pracovníků podávají podnět na Kongregaci pro biskupy,“ uvádí zástupce iniciativy „Pro čistou církev“ Jan Rozek.

Biskup Kročil může být z rozhodnutí Vatikánu odvolán ze svého postu. Kněz V. Z. měl zneužívat hned 4 ženy a pokud o tom Kročil věděl a nejednal odpovídajícím způsobem, zachová se katolická církev jako instituce pečující o své ovečky a možná Kročila připraví o pozici.

„Přiznám se, že já jsem tenkrát vůbec nevěděla, co se mnou ten kněz dělá. Já jsem v těch letech prostě nevěděla, co to je sex, co to je vzrušení. Jenom si pamatuji bolest. Pak mi řekl, že takhle jsme chválili Boha a že se můžu obléct a že můžu jít domů,“ líčila ve Zvláštním vyšetřování žena Hana, kterou začal farář českobudějovické diecéze podle jejích slov zneužívat v jejích patnácti letech.

Biskup Kročil se ohradil. Na stránkách České biskupské konference vydal prohlášení, v němž uvedl, že si přeje všechny důležité informace předat policii. Dodal však, že příběh paní Hany se odehrál před lety a dnes je pravděpodobně promlčený. Když byl do svého úřadu uveden on sám, pravděpodobně již ty příběhy byly promlčeny.

Podle informaci ČTK se případem možného sexuálního zneužívání již zabývá police.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…