Zničení Babiše na zakázku. A důvod? Mrazivý popis jede internetem

18.10.2021 7:28 | Ze sítí

Po internetu koluje video, ve kterém autor, údajný novinář, který ovšem nechce zveřejnit svou identitu, upozorňuje na praktiky, které novináři používají vůči Andreji Babišovi. Tvrdí, že odpor vůči Babišovi začal, až když koupil Mafru. A nyní se proti němu používají neúplné informace a manipulace. „Rozhodujeme se tak v demokratických volbách podle toho, co zde chtějí a nechtějí novináři,“ říká dotyčný a radí Babišovi, ať začne za pomluvy podávat žaloby.

Zničení Babiše na zakázku. A důvod? Mrazivý popis jede internetem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Hnutí ANO skončilo ve volbách do poslanecké sněmovny o 67 setin procenta jako druhé. Andrej Babiš oficiálně uznal porážku a pogratuloval Petru Fialovi k úspěchu

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28647 lidí
Video, které koluje internetem a údajně pochází z novinářského prostředí, varuje právě před mocí novinářů. „Pokud se novinář rozhodne vás zničit, udělá to bez problému do druhého dne. A ještě spíš, pokud mu někdo dobře zaplatí nebo ho někdo povýší či pochválí, napíše o vás článek takový, že druhý den budete mít problém vytáhnout paty z baráku. Půjdou po vás všichni. A novinář se schová za svobodu slova a ochranu svého zdroje,“ osvětluje anonym s tím, že případná žaloba je vnímána jako útok na demokracii a svobodu slova.

Dle něho mediální kritika vůči Andreji Babišovi začala po zakoupení Mafry, jejíž součástí jsou velké deníky MF Dnes a Lidové noviny. Babiš podle jeho názoru zakoupil Mafru proto, aby se vyvaroval toho, že bude zničen novináři jako jeho předchůdci. A novináři se prý zachovali jako malé děti, kterým byla sebrána hračka, a začali o něm rozhlašovat, že je mafián, když kupuje noviny. Sami ovšem dle anonyma dokázali, že Babišův nákup neměl velký vliv, když jako houby po dešti vyrostly deníky nové, jako např. Seznam Zprávy, Forum24, Neovlivní, Echo24 apod. Nicméně tito novináři se dle zdroje mstí Babišovi dál, například Forum24 je namířeno přímo proti němu.

Novináři dle anonyma vědí jak zaujmout, zejména titulkem, a jak podat informace bez kontextu, který by je učinil nezajímavé. Například u zprávy o zvýšení dotací Agrofertu chybí, zda objem dotací stoupal u jiných firem. U Jaroslava Faltýnka a jeho kauzy s diářem zase prý Seznam Zprávy celé týdny šířily své konstrukce, aniž by se předsedy klubu ANO zeptaly. Anonym dodává, že příběh se dá u poznámek bez kontextu vymyslet u kohokoliv. Dále obvinil například Českou televizi, že informace vypouští selektivně, aby celkový dojem byl negativní, a k tomu si pak ještě přizve experty, kteří jí tento pohled potvrdí.

Anonym připisuje Babišovi vítězství nad daňovými úniky. „Zlodějským mafiím usekal pařáty, a proto hon na něj ještě více zesílil,“ tvrdí dotyčný s tím, že to novináři ignorují, aby obraz Babiše zůstal negativní.

Pokud jde o zahraniční články o Babišovi, dle anonyma vznikají na popud českých novinářů, kteří v zahraničí upozorní např. na akci Milionu chvilek. Ale pak se jimi jeho kritici ohánějí, že prý mají jeho kauzy dosah až za hranice. A i kauza údajné spolupráce s StB je prý novinářsky zmanipulovaná a Čapí hnízdo vykazuje znaky konspirační teorie. Zmínil také časté úniky ze spisů a z vyšetřování.

Podle anonyma v Česku zuří informační válka. „Do které se využívají lidé, kteří jsou informacemi manipulováni. Především mladí lidé, kterým často chybí rozhled, historie a kritické myšlení. Rozhodujeme se tak v demokratických volbách podle toho, co zde chtějí a nechtějí novináři,“ tvrdí. „Oni chtějí, aby tu byla vláda podle jejich představ. Pokud se jim někdo nebude líbit nebo hodit, rádi se přidají ke skupině odpůrců a přestanou být objektivní. Oni chtějí takovou vládu, která půjde dobře ovládat. Někoho mladého, kdo jim půjde po vůli. U Babiše narazili a nečekali, že bude vzdorovat tak dlouho,“ dodává. Mocenské skupiny prý čekají, až bude Babiš pryč, aby mohly znovu krást.

Anonym doporučuje, aby Andrej Babiš začal podávat žaloby za pomluvy. „Hlavně proto, aby lidé, kterým se stalo něco podobného, měli šanci na nějakou nápravu. Když se to vždy nechá být, nikdy to nepřestane,“ říká s tím, že slavný výrok Karla Kryla o kontrolování politiků by měl platit i na novináře.

„Někteří novináři i redakce jsou placeni za protlačování určitého mainstreamového názoru, a tím i protežování lidí, kteří tento názorový proud razí. A to i ze zahraničí. Může tak docházet k dehonestování vlivných a bohatých lidí, kteří se nedají koupit a tomuto protlačování stojí v cestě. Mezi takové lidi může Babiš určitě patřit také,“ říká dále a dodává, že vlivné nadace také sponzorují vzdělávání budoucích novinářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…