Zorba z Poruby dozpíval. Vzpomínka na Statise Prusalise, zpěváka pestrého osudu a pevného přesvědčení

14.08.2016 19:04

Zemřel Statis Prusalis, řecký zpěvák žijící v Česku. Do širšího povědomí veřejnosti se zapsal především svými hudebními vystoupeními na akcích KSČM, ale i prezidenta Zemana, pro kterého složil dokonce volební píseň. Zpěvákovi neobyčejně pestrého osudu i pozoruhodných názorů bylo 67 let.

Zorba z Poruby dozpíval. Vzpomínka na Statise Prusalise, zpěváka pestrého osudu a pevného přesvědčení
Foto: Petr Kupka
Popisek: Statis Prusalis

Jako dítě Prusalise do Československa zavála občanská válka v Řecku. „A tehdy, kdy angloamerické vzdušné síly začaly polévat napalmem oblasti, které měly obsazeny partyzáni řecké demokratické armády, vyzval Mezinárodní svaz demokratické mládeže svět slovy: Zachraňte řecké děti,“ přiblížil Statis okolnosti svého příjezdu k nám. Podle jeho vzpomínek bylo tehdy do Československa transportováno 4 124 řeckých dětí.

Anketa

Který představitel ČSSD má vaši důvěru?

8%
86%
hlasovalo: 4206 lidí

Rád vzpomínal na dětství, které strávil v Česku: „Vyrůstali jsme v krásném prostředí země, která nás přijala, kde nebylo opomenuto absolutně nic. Vyrůstali jsme zde v dětských domovech. Ale to nebylo nic z toho, co si člověk vybaví, když se řekne dětský domov. To byly domovy plné lásky, trpělivosti. Domovy, kde lidé udělali všechno pro to, abychom nezapomněli na to, kdo jsme a odkud jsme. Učili jsme se řecké kultuře, měli jsme vyučování v našem jazyce i v českém jazyce,“ popsal Statis serveru ParlamentníListy.cz, kde se vzala jeho láska k naší zemi.

ŽIVOTOPIS STATISE PRUSALISE NA STRÁNKÁCH PAMĚTI NÁRODA

Zchátralý zámek zachránil za své

Podstatnou část svého aktivního života Statis Prusalis prožil v Československé socialistické republice. Na živobytí si vydělával jako muzikant s řeckou kapelou Athény. Muzika jej finančně zajistila natolik, že se mohl stát majitelem zámku v ostravské Porubě z konce patnáctého století.

Psal se rok devadesát a Statis Prusalis se dozvěděl, že buldozery srovnaly se zemí pravé křídlo porubského zámku. „To mě nenechalo v klidu, protože tohle je jediná kulturní památka na území stotisícové Poruby. Přece starýho člověka taky nevodstřelíme, že je starej,“ vysvětloval později pro ParlamentníListy.cz. A tak vznikla myšlenka rozpadlý zámek zachránit.

Jenže český zákon neumožňoval „získat stavební povolení na záchranné stavební práce, pokud nejste majitelem té nemovitosti“, a tak prý úřady přišly s „geniální“ myšlenkou: „Je to děsnej pitomec a vůl, ten Prusalis. Von to nezvládne, ale bude pak muset ten zámek odstranit na vlastní.“

A tak se stal skladatel a muzikant v devadesátém roce majitelem polorozpadlého zámku, a to za devadesát šest tisíc korun. „Po čtrnácti dnech, co mi to prodali, přišel z úřadu přípis na odstranění nebezpečné stavby,“ smál se majitel dnes již vzkvétajícího zámku, kterému se podařilo získat třicetidenní odklad, během nějž dokázal nemožné. Stabilizovat zámek natolik, že už nemohlo být argumentováno, že zámek bude jen ruinou hyzdící okolí.

Dnes už by nikdo neřekl, že má před sebou objekt, který byl krátce před srovnáním se zemí.

Za socialismu se jistoty zneužívaly

Přestože se aktivně účastnil akcí KSČM, na minulém režimu neviděl jen to dobré: „Za socialismu bylo moc dobrého, ale bylo také moc špatného. Ten klid a jistoty, to byla jedna strana mince. Ale zneužívání těch jistot, zneužívání toho, že mě nikdo nemůže vyhodit z práce, to tady taky bylo,“ hodnotil, když jsme si s ním povídali při pětadvacátém výročí listopadu 1989.

„Nedokázali jsme v té době vysvětlit mladé generaci, že my tady nejsme ani hloupější, ani méně pracovitější jako na Západě. A nedokázali jsme jim vysvětlit ani to, že Západ žije dodnes z bídy jiných národů. Že neokolonialismus a snadné získávání nerostných zdrojů na úkor bídy těch národů pořád existují,“ argumentoval Statis ve prospěch své životní filozofie.

SVŮJ VZTAH KE KOMUNISMU PRUSALIS VYJÁDŘIL I PÍSNÍ:

Odmítal periodicky se objevující snahy zrušit KSČM. „Já jsem přesvědčený, že kdyby se to někomu podařilo, vzedmulo by to v celé ČR obrovskou vlnu odporu. Že by se proti takovému kroku postavili i lidé, kteří normálně KSČM nefandí, ale berou ji prostě jako logickou protiváhu politickým směrům v této zemi,“ tak Prusalis reagoval na snahy některých politiků.

Proč u nás skončil socialismus

Takto odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na otázku, co u nás vedlo k pádu předlistopadového režimu: „Země západní Evropy toho za celá staletí trvající koloniální politiky nakradly dost a vložily do své vitríny. Tohle snadné bohatství plus americké technologie dávaly těmto zemím jistý první stupeň náskoku před zeměmi východní Evropy. Sovětský svaz, který nesl největší břímě kruté války, byl po ústupu Němců spálenou zemí – 25 milionů mladých v produktivním věku zahynulo a těch pár let mezi válkami a jinými sváry nedávalo téměř žádný prostor pro vybudování moderního průmyslu. A nešťastné e m b a r g o. Na tisíce položek vztahující se embargo. Pak sečteno a podtrženo. Trochu protipropagandy a bylo na nespokojenost lidí zaděláno. A když lidé neznali nebo jim nebylo vysvětleno, jak to je, tak přijdou na řadu tajné služby, a ono se jednodušeji podrývá, znevažuje a ničí, než hájí a ve prospěch nového společenského řádu argumentuje. Přesto jsem přesvědčen, že nešlo o vyčerpanost systému. Vše bylo věcí dohody.“

Jednoznačný názor měl na prvního polistopadového prezidenta: „Havel splnil bezezbytku svou historickou roli ve prospěch svých chlebodárců a je vinen za devastaci země a společnosti, za strašlivou kriminalitu, za rozvrat hospodářství, za znevážení rodinných hodnot. Snad stačí tento výčet. Ono se mu to jednou spočítá všechno a na nic se nezapomene. Historii nejde totiž oklamat,“ uvedl Prusalis v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

EU? Je to lepší než řinčení zbraněmi

Evropskou unii, která je nyní v Česku vnímána částí veřejnosti poměrně kontroverzně, vnímal jako nadějný projekt. „Rozhodně ale snaha o první krok vytvořit fungující světadíl, který by měřil všem stejně, všem stejně by přál a od všech vyžadoval stejnou míru zodpovědnosti, je správná,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz. „Je to rozhodně lepší než řinčení zbraněmi. Česká republika je v samotném srdci Evropy. Z tohoto důvodu má pozici při rozhodování téměř danou,“ dodal na dotaz, zda by se Česká republika měla spolupodílet na záchraně eurozóny a eura.

Zemana bude národ vyzvedávat k nebi

Z českých politiků snad nejlépe hodnotil prezidenta Miloše Zemana. Ještě letos v březnu pro ParlamentníListy.cz vizionářsky uvedl, že za dva až tři roky bude národ prezidenta Zemana vyzvedávat k nebi. „A ti dnešní tlučhubové se budou krčit někde v koutě,“ prorokoval.

Odmítl také spojovat prezidenta s extremisty. „Pan prezident je nejen dostatečně vzdělaný, schopný, ale je to bez diskuse vlastenec, a chcete-li osoby, se kterými se pan prezident stýká, nazývat extremisty, pak změňme význam tohoto slova,“ uvedl Prusalis v březnu tohoto roku. K prezidentovi měl blízko již dříve, v roce 2010 složil volební píseň pro kampaň Zemanovy SPOZ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…