Zoufalý pomníček z časů Sobotky. Znalec ocenil vyhození hlavní hygieničky Gottvaldové

13.03.2020 7:26

Vláda z pozice hlavní hygieničky odvolala Evu Gottvaldovou. Na tiskové konferenci, kde se předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vyjadřoval k situaci v Česku, k vyhlášení nouzového stavu, a oznamoval, že se zakazují všechny akce, na kterých by se sešlo víc než 30 lidí, uvedl také, že Gottwaldová skutečně bylo odvolána. Někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt k tomu řekl své.

Zoufalý pomníček z časů Sobotky. Znalec ocenil vyhození hlavní hygieničky Gottvaldové
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš a Adam Vojtěch

Server iDNES.cz jako první přinesl informaci, že se vláda rozhodla odvolat hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) oznámil, že kabinet nebyl s prací hygieničky spokojen. Předseda vlády má za to, že nezvládala úkoly, které jí byly uloženy. „Podle nás paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici,“ řekl Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dodal, že rozhodnutí kabinetu bylo jednomyslné.

Gottvaldovou nahradila jako pověřená ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Někdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt rozhodnutí vlády přivítal. A obul se přitom do exministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka

„Podle iDNES vláda odvolává hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. To je dobře. Odvolanou Gottvaldovou prosadil do funkce ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček a bylo to jeho asi nejhorší personální rozhodnutí (je to odpovědnost i premiéra Sobotky, hlavní hygieničku jmenuje vláda). Už tenkrát bylo jasné, že jakmile se objeví nějaký skutečně vážný problém, shoří jako papír. Řízením úřadu vláda pověří ředitelku středočeské hygienické stanice Jarmilu Rážovou. To je podle mne o několik tříd vyšší úroveň a v dané chvíli dobrá volba,“ napsal Cikrt na sociální síti Facebook.


Tomáš Cikrt je spokojen

Eva Gottvaldová, odbornice na výživu a magistra v oboru „výživa člověka“ pracovala od roku 2007 na ministerstvu zdravotnictví v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví. Od roku 2012 pracovala v Bruselu pro stále zastoupení při EU, kde se podílela na přijímání mnoha směrnic zavádějících společný přístup EU ke zdravotnictví.

V roce 2016 si jí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vybral jako hlavní hygieničku ČR a současně svou náměstkyni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…