Zpráva varuje před tím, jak se chová široká veřejnost k Romům. Mlátí je prý už i policisté

05.04.2014 14:34

Počet akcí pořádaných levicovými či pravicovými extremisty byl v loňském roce prakticky vyrovnaný. V roce 2013 pořádali pravicoví extremisté 132 akcí, levicoví 140. S odvoláním na návrh Zprávy o extremismu na území České republiky v roce 2013 to uvádí server Týden.cz.

Zpráva varuje před tím, jak se chová široká veřejnost k Romům. Mlátí je prý už i policisté
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Pochod v Duchcově

Podle něj se loni počet trestných činů spojených s extremismem mírně zvýšil na 217 případů. Nejvýraznější událostí v roce 2013 na poli extremismu byla protiromská kampaň, která probíhala od května do října. V jejím rámci proběhlo 26 akcí v Praze, v Ústeckém, Moravskoslezském, Jihočeském, Olomouckém a Plzeňském kraji.

„Shromáždění prokázala zvýšená rizika zapojením místních obyvatel, kteří nepatří do struktur extremistických skupin. Typické to bylo zejména v případě protestů na sídlišti Máj v Českých Budějovicích nebo demonstrací v místech, která se normálně nepovažují za rizikové oblasti,“ uvedl server. Poukázal na loňský 24. srpen, kdy se krajně pravicové organizace pokusily zorganizovat více protestů během jednoho dne. „Účelem bylo mimo jiné rozdrobit síly policie a demonstrovat vlastní jednotu a sílu. Na několika místech se pod hlavičkou různých organizátorů uskutečnila shromáždění proti romské kriminalitě a policejní brutalitě, kterých se celkem zúčastnilo přibližně patnáct set až dva tisíce osob,“ uvedl server.

Extremismu propadají i policisté

Příznivci extremistů byli odhaleni i v ozbrojených složkách. „Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřovala celkem čtyři případy. Dva v řadách Vězeňské služby, v jednom případě šlo o podezření, že nošením prstenu s hákovým křížem došlo k podpoře hnutí směřujících k potlačení práv člověka, ale nepotvrdilo se. Ve druhém případě se měl příslušník Vězeňské služby dopustit veřejné propagace rasismu, k naplnění skutkové podstaty trestného činu však nedošlo a bude se pouze posuzovat možné kázeňské provinění,“ popsal server.

Zmínil rovněž, že v současnosti je vedeno trestní řízení proti několika příslušníkům Policie ČR, a to pro podezření ze zvlášť závažného zločinu „Zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 trestního zákoníku". Toho  se měli dopustit při výkonu služby opakovaným slovním i fyzickým napadáním osob romské národnosti s rasistickým podtextem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…