Zpravodaj Dorazín z Ukrajiny: Ten nový ruský velitel se nezastaví před ničím

11.10.2022 22:50

Ukrajina v pondělí čelila masivním ruským raketovým útokům, které mířily na energetickou infrastrukturu i civilní cíle. „Nový ruský velitel se nezastaví před ničím,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín, který je v ukrajinském Dnipru.

Zpravodaj Dorazín z Ukrajiny: Ten nový ruský velitel se nezastaví před ničím
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Rusko se podle Dorazína snaží dál útočit a bude se ještě snažit. „Použilo rakety typu Ch, to jsou staré sovětské rakety, které jsou nebezpečné i svojí nepřesností. Možná i míří na vojenský objekt, ale dopadne to na civilisty, na silnice, zastávky, dětská hřiště.

Dnes dopadly rakety na Záporoží, tam už byly hlášeny oběti. Úřady varovaly i před dalším leteckým útokem – funguje zde dobrá informovanost,“ popisuje situaci zpravodaj.

  • Původní zdroj najdete ZDE

Energetické systémy a zařízení a elektrárny ve válkách bývají cílem. Už kvůli vojenskému významu, ale je to i teror na civilním obyvatelstvu. Bez elektřiny jsou velká města, kde žije hodně lidí,“ pokračuje Dorazín s tím, že Ukrajina musela pozastavit export elektřiny do zemí EU. Nyní sice opravuje infrastrukturu rychle, ale stejně rychle prý přicházejí další útoky.

Pro Ukrajinu bude zima hodně těžká: „Je třeba se připravit na to, že zima, pokud bude mrazivá, bude to nejtěžší pro obyvatele, kteří třeba dosud válkou zasaženi nebyli. Těch se to dotkne třeba i na západě Ukrajiny,“ dodává.

Je toho názoru, že raketové útoky byly dopředu připravené, nikoli že šlo jen o odplatu za Kerčský most.

Ruské ministerstvo obrany jmenovalo nového velitele ruských jednotek na Ukrajině, a sice velitele vzdušných a kosmických sil Sergeje Surovikina. S jeho nástupem se možná mění způsob vedení boje: Je možné, že se chtěl nějakým způsobem předvést ve své nové funkci. Dnešní raketové útoky jsou možná pokračováním toho „představení se“. „Je to figura, se kterou je potřeba počítat, je to nový faktor, silný velitel, který se opravdu nezastaví před ničím,“ míní Dorazín.

Odhodlání Ukrajinců bránit vlast se zdá být podle Dorazína po útocích ještě větší. Ukrajina teď potřebuje především prostředky protivzdušné obrany. „Rusko možná dosáhlo pravého opaku, než chtělo, a dodávky zbraní protivzdušné obrany budou teď intenzivnější a rychlejší. Rychlost je teď nejdůležitější,“ říká Dorazín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…