Zpravodajec! Speciání úkoly! Rozhlas dramaticky píše o zadrženém vojenském přidělenci ruské ambasády. Hovoří Michael Žantovský

07.09.2020 20:05

Ruský diplomat, který byl před nedávnou dobou zatčen v Praze z důvodu nelegálního nákupu munice do odstřelovacích pušek, působil překvapivě na ruské ambasádě jako zástupce oficiálního vojenského přidělence. To je podle odborníků velice důležitá funkce, která je obsazována zejména důstojníky tajných služeb. Překvapivou zprávu přinesl iROZHLAS.

Zpravodajec! Speciání úkoly! Rozhlas dramaticky píše o zadrženém vojenském přidělenci ruské ambasády. Hovoří Michael Žantovský
Foto: Repro Youtube/Twitter
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin/starosta Řeporyjí Pavel Novotný

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Z informací Radiožurnálu přitom vyplývá, že zástupce šéfa vojenské sekce ruského velvyslanectví v České republice chystal nákup citlivého materiálu několik měsíců. Řekl to údajně zdroj blízký vyšetřování.

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého je funkce zástupce vojenského přidělence velmi významná a její nositel má obvykle pečovat o vztahy s armádou v dané zemi: „Jsou-li vztahy napjaté, formálně by měla být určena k tomu, aby se napětí nezvyšovalo a aby nedocházelo ke konfliktům,“ dodal Šedivý.

Vyšetřovatelé, kteří diplomata zatkli, si opravdu myslí, že nákupem munice skutečně plnil nějaký služební úkol. Přímé důkazy napojení diplomata na ruské tajné služby české úřady nemají, ale podle bývalého českého velvyslance ve Velké Británii nebo v USA Michaela Žantovského je napojení vysoko postaveného diplomata na ruské tajné služby téměř jisté.

„Úřad vojenského přidělence i jeho zástupce je u řady zemí obsazován příslušníky zpravodajské armádní služby. A nepochybně je tomu tak v případě Ruska. Je prakticky jisté, že ten člověk byl zpravodajec, možná s nějakými speciálními úkoly,“ doplnil Žantovský, který nyní řídí Knihovnu Václava Havla a kandiduje do Senátu na Praze 5.

A protože české úřady nemohou zadržovat diplomata cizího státu, zadržený zaměstnanec ambasády odcestoval necelé dva dny po svém zatčení běžnou linkou do Moskvy. K čemu byly náboje určené, ale pořád není jasné. Radiožurnál už informoval, že české úřady o účelu žádné informace nemají. Náboje ruský diplomat podle vyšetřovatelů kupoval načerno kvůli tomu, že neměly být registrované, a nebylo by tak možné dohledat jejich minulost.

Šedivý upozorňuje, že takový způsob nákupu naznačuje, že náboje měly být použity ne úplně legálně a čistě. Podobné znepokojení vyjádřil i Žantovský, podle kterého je na celé věci nejvážnější fakt, že náboje měly být použity na území ČR nebo v dalších zemích EU.

Zatčení ruského diplomata ve středočeských Říčanech v červnu následovalo krátce po vyhoštění dvou jiných ruských diplomatů, a to v souvislosti s takzvanou ricinovou kauzou, kdy proti sobě stáli podle dostupných informací dva zaměstnanci ruské ambasády. Dva týdny poté pak ruské úřady v Moskvě zadržely a obvinily ze špionáže ve prospěch Česka tamního novináře a poradce vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova.

Kvůli celé kauze musel na kobereček k ministru Petříčkovi i ruský velvyslanec Alexandr Zmejevský. Mluvčí českého zahraničního resortu Zuzana Štíchová pouze ke schůzce v obecné rovině konstatovala, že kriminální aktivity jakýchkoliv diplomatů český stát nemůže přecházet.

Celému incidentu se budou věnovat také na zahraničním výboru Poslanecké sněmovny. To potvrdil i jeho šéf Ondřej Veselý z ČSSD. Místopředseda výboru Petr Beitl z ODS pak doplnil, že o kauze s náboji budou poslanci jednat se šéfem české diplomacie. „Rozhodně se budeme ptát, zda hrozilo nějaké přímé ohrožení,“ prohlásil Beitl.

Vztahy s Ruskem jsou už nějakou dobu na bodu mrazu a diplomatické skandály či vzájemné vypovídání zaměstnanců ambasád je toho průvodním jevem. „Ruská strana volí často konfrontační tón, nemá zájem vystoupit z patové situace a odmítá jednat. Tedy odmítá nebo ignoruje výzvy k jednání na odpovídající diplomatické úrovni,“ dodal Beitl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …