Zrušení rodných čísel vyjde na 56 miliard. Záměrná manipulace, říká ministr

26.05.2023 13:22 | Ze sítí

Další vládní přešlap. Alespoň tak hovoří někteří politologové o debatě, která se rozhořela poté, co se objevila informace o záměru vlády zrušit rodná čísla a nahradit je novým číselným identifikátorem. I proto na páteční poledne svolal vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš mimořádnou tiskovou konferenci, na které se snažil uhasit požár a vyvrátit informaci, že tato chystaná změna přijde stát i firmy na přibližně 56 miliard korun. Proti záměru se postavili Svobodní.

Zrušení rodných čísel vyjde na 56 miliard. Záměrná manipulace, říká ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice proti vyhlášce o zákazu pití alkoholu na veřejných místech v Praze

„Žádná rodná čísla se v České republice neruší,“ prohlásil na tiskové konferenci Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že předkládaný zákon mluví pouze o útlumu jejich používání.  Nově by se už neměla objevovat třeba na občanských nebo řidičských průkazech. „Znamená to, že rodná čísla nebudou uváděna v nově vydaných občanských průkazech,“ dodal s tím, že odhadované náklady ve výši 56 miliard jsou hrubě a podle ministra i záměrně zkreslené. „Nabízí se úvaha, proč byla puštěna do veřejného prostoru,“ zamyslel se nahlas Bartoš. 
 
Jenže také Národní ekonomická rada vlády již před časem upozornila na to, že právě v kontextu úsporných opatření vlády by bylo vhodné celý přechod z rodných čísel na nové identifikátory přinejmenším odložit.
 
„Jakkoli vnímáme argumentaci Digitální informační agentury o větší ochraně soukromí obyvatel, považujeme za rozporné s tímto cílem vytváření centralizovaných systémů shromažďujících údaje o každé identifikaci občanů, obzvláště když je zjevné, že po změně v identifikaci občanů neexistuje žádná veřejná poptávka a naprosté většině občanů používání rodného čísla nevadí,“ napsal ve své studii NERV.
 
 
Nad zbytečným vyhazováním peněz se však pozastavuje také opozice. Například Svobodní, kteří jsou zastánci digitalizace státní správy jako cesty k úsporám, to považují dokonce za marnotratné plýtvání.
 
„Pravicový a rozumný volič ví, že peníze nerostou na stromě. Takový volič zatleská škrtání výdajů na straně státního aparátu. Pochopí zpomalení růstu platů státních zaměstnanců. Když se to neudělá protiústavně, přijme i menší valorizaci vlastního důchodu. A možná by byl ochoten překousnout mírné zvýšení daní, přestože bylo slibováno, že tomu nedojde,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných a pokračoval: „To by se ale vláda nesměla bránit zmražení vlastních platů, nesměla by mít nejvíce ministrů v historii a už vůbec by nesměla vyhazovat z okna 56 miliard za nahrazení rodného čísla jiným identifikátorem. Vládě, která takto arogantně a marnotratně plýtvá, pravicový volič zvýšení daní neodpouští,“ uzavřel.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nedezinformujme zde, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 26.05.2023 13:39:54
Zrušení rodných čísel vyjde na 56 miliard. Záměrná manipulace, říká ministr,,, ve skutečnosti to má být 76 miliard nyní, a pak na servis, změny, opravy, dodatky a td,, no do 120 miliard se to za pár roků vleze.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…