Zruší ministerstvo pololetní vysvědčení? Uvažuje o tom

30.03.2013 6:26

Žáci základních škol jsou zvyklí dostávat dvě vysvědčení ve školním roce. Někteří učitelé teď volají po tom, aby bylo pololetní vysvědčení zrušeno, protože žáky zbytečně stresuje a nic neřeší. Ministerstvo školství se nebrání diskusi. Názor učitelů v této věci ale není jednotný, někteří poukazují na to, že známkování motivuje žáky k vyšší výkonnosti. Zprávu přináší server iDnes.cz.

Zruší ministerstvo pololetní vysvědčení? Uvažuje o tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysvědčení

"Na druhém stupni je to velký problém. Pro mnoho rodičů je známka hnacím motorem, nesmírně na to slyší a dítě se chvíli snaží pracovat," popisuje zkušenosti Martina Thumsová, ředitelka pražské školy Mendelova. Ředitelka školy v Kladně Šárka Vostarková by pololetní vysvědčení nerušila ani na prvním stupni, opět kvůli motivaci k učení.

Motivovat lze i jinak

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy je připraveno o návrhu debatovat s přihlédnutím k dosavadním tradicím. "Než cokoliv změníme, je potřeba, stejně jako v jiných případech, nejdříve vést důkladnou diskusi s odborníky z praxe a zvážit dopady takovýchto kroků. Zároveň je nutné přihlédnout k dosavadním tradicím," tvrdí Patrik Kubas z ministerstva.

Specialista Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin má za to, že se bez hodnocení žáků neobejdeme, ale nemusí jít o hodnocení prostřednictvím známek. Inspiraci vidí např. v holandském modelu, kde školy hodnotí, jak dítě spolupracuje se spolužáky nebo jak zvládá orientaci v textu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…