Zrušte školu, vychovejte blbečky. Šok nad návrhem zrušit povinnou docházku

09.02.2020 21:51

V závěru vládnutí císařovny Marie Terezie, v roce 1774, byla zavedena školní docházka. A letos uplyne 151 let od chvíle, kdy navíc byla školní docházka nařízena jako povinná. Sdružení Svoboda učení teď žádá, aby školní docházka v budoucnu zase nebyla povinná, nýbrž jen dobrovolná. A europoslanec Jan Zahradil (ODS) zahřměl...

Zrušte školu, vychovejte blbečky. Šok nad návrhem zrušit povinnou docházku
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Ačkoli nemají oporu v zákoně, fungují v České republice tzv. svobodné školy, v nichž se k dětem přistupuje jako ke svobodným bytostem, které samy nejlépe vědí, co se kdy chtějí učit. Hnutí Svoboda učení v duchu těchto úvah volá dokonce po zrušení povinné školní docházky. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Velkou propagátorkou tohoto proudu je sedmdesátiletá psycholožka Jana Nováčková, která současné české školy popisuje jako vězení.

Vězení přetřená narůžovo, ale stále vězení. Moje oblíbená věta je, že tradiční škola poškozuje všechny děti, ale každé jinak. Ve škole se učí poslušnosti. A pro mě je poslušnost sprosté slovo,“ říká Nováčková.

Když si tato slova přečet europoslanec Jan Zahradil, neudržel se a kroutil hlavou nad tím, jaký důraz se dnes klade na individualitu a snahu dětem hlavně nic nepřikazovat.

„Uf, jak já jsem rád, že moje děti ještě prošly normální (dodávám státní!) školní docházkou, s učitelkama, známkama a vším tím tlakem, co k tomu patří. Na různé životní peripetie je to připravilo celkem slušně, nehroutí se při prvním závanu problému. O tom je totiž taky škola – ne jen o učení a vědomostech. Odstraňte jim z cesty všechny nepříjemnosti a překážky a dostanete jen ufňukanou generaci, nepřipravenou na střet s realitou,“ varoval před tímto nápadem Zahradil.

Jan Zahradil o školství

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Bloger Petr Paluczyňski konstatoval, že touto cestou se z dnešních dětí stanou nevzdělaní blbečci a sluníčková budoucnost bude zaručena.

školství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…