Ztrácí Británie vliv? Cameron čelí kritice za to, že nebyl v Kyjevě a v Moskvě

07.02.2015 14:14

Britský konzervativní premiér David Cameron čelí kritice za to, že se neúčastnil jednání, která v posledních dnech a hodinách proběhla v Ukrajině a Moskvě. Britský list The Guardian si klade otázku, proč se jednání neúčastnil premiér země, která je členem Rady bezpečnosti OSN a významným členem NATO. Cameron podal vysvětlení.

Ztrácí Británie vliv? Cameron čelí kritice za to, že nebyl v Kyjevě a v Moskvě
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Kritickými slovy na adresu britského premiéra Camerona nešetří např. britský generál Richard Shirreff, který zastával vysoké funkce ve strukturách NATO. Konflikt na Ukrajině je podle jeho názoru nejvážnější situací od roku 1968, kdy armády Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem okupovaly Československo. Je to situace, která hrozí přerůst i ve válku celoevropských rozměrů. "A kde je v tuto chvíli Velká Británie?" ptal se generál v rozhovoru pro The Times.

Z premiérské kanceláře však tuto otázku odmítli. Premiér Cameron se prý do jisté míry podílel na formování návrhů, které v Kyjevě a v Moskvě následně představili francouzský prezident a německá kancléřka. Formát schůzky jen respektoval dohodnutý formát čtyřstranných jednání mezi Německem, Francií, Ukrajinou a Ruskem, který se zrodil v loňském roce při oslavách sedmdesátého výročí od vylodění v Normandii.

A co Islámský stát?

Stejnou otázku si kladli i poslanci, kteří zasedají v britském výboru pro obranu, tentokrát však v souvislosti s údery proti Islámskému státu. Po prostudování dostupných dokumentů totiž dospěli k tomu, že zapojení Velké Británie do bojů proti Islámskému státu je až překvapivě skromné v porovnání s tím, jak o hrozbě Islámského státu mluví premiér Cameron.

Deník připouští, že jistá opatrnost v angažmá v konfliktech na Blízkém východě je do jisté míry pochopitelná po kritice britských vlád za to, jak se zapojily do tažení v Iráku. To ale nic nemění na tom, že jak ukrajinská krize, tak boj s Islámským státem představují klíčové problémy dnešní doby, při jejichž řešení by Británie neměla chybět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…