Ztroskotanci. Fico za to nemůže, zní o slovenských volbách

07.03.2016 7:25

Řada politiků se v průběhu dnešního dne vyjadřovala k nečekaným výsledkům včerejších slovenských voleb. Přinášíme přehled těch vyjádření, která se objevila na sociálních sítích.

Ztroskotanci. Fico za to nemůže, zní o slovenských volbách
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Slovensko čeká období politické nestability, prorokuje bývalý sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček. To se podle něj promítne do ekonomiky, sociálních poměrů, nespokojenosti lidí i do dalšího nárůstu populismu, nacionalismu a fašismu. „Opět se ukázalo, že jakmile se jednou vypustí džin populismu z láhve, je těžké jej dostat zpátky pod kontrolu,“ uvedl.

Bohatí budou ještě bohatší

Podle sociálnědemokratického poslance, člena levicové platformy ČSSD Jaroslava Foldyny, budou na Slovensku bohatí ještě bohatší a chudým už nebude mít kdo pomoci. Foldyna to naznačil ve svém příspěvku na Facebooku. Podle něj je právě toto riziko emoční volby, kdy „političtí ztroskotanci“ pouze využijí migrační krize jako téma, ale v reálu nahrají pravici k upevnění pozic, zisku bez sociálního ohledu.

„Na což nejvíce doplatí zaměstnanci,“ varuje Foldyna s tím, že rozhodně není příznivec současných bruselských/berlínských postojů k řešení migrace.

Za úspěch Kotleby Fico nemůže

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty si všiml některých detailů slovenských voleb. Například toho, že podle exit pollu Markízy 5,4 % voličů krajně pravicové strany Mariana Kotleby řeklo, že pro ně je Kotleba „nejmenší zlo“, a právě proto ho volili. „Pokud dostal celkem 209 779 hlasů, je to s předpokládanou nepřesností zhruba deset tisíc Slováků. Deset tisíc Slováků, pro které je hajlující nácek ‚nejmenší zlo‘,“ píše Janda.

Pak na základě dalších dostupných údajů dochází k závěru, že Kotlebu jeho voliči dostali do parlamentu zejména kvůli korupci a sociálním otázkám, nikoliv kvůli uprchlíkům/terorismu. „Minimálně v tomto případě to na něj (myšleno na Fica, pozn. redakce) nejde hodit proto, že je zlý na uprchlíky,“ dodal Janda.

Co je na Kotlebovi pravicového?

Jeden z dlouholetých členů ODS Petr Štěpánek se jen pozastavil nad tím, že je Marián Kotleba označován za krajně pravicového politika. „Můžete mi někdo vysvětlit, co je na Kotlebovi pravicového?“ ptá se Štěpánek.

Lídr nejmenší koaliční strany Pavel Bělobrádek se domnívá, že na Slovensku bude téměř nemožné sestavit rozumnou vládu. Mrzí jej také neúspěch KDH a naopak úspěch krajní pravice.

Celé znění příspěvku Libora Roučka na jeho facebookovém profilu:

Volal mi teď dlouholetý kolega ze Slovenska jak vidím situaci po jejich volbách? Nevidím ji moc dobře. Slovensko čeká zřejmě období politické nestability, která se potupně promítne do ekonomiky, sociálních poměrů, nespokojenosti obyvatelstva a dalšího nárůstu populismu, nacionalismu i fašismu. Není to dobrá zpráva pro Slováky, pro nás ani pro EU, jejíž předsednictví Slovensko již brzy převezme. Opět se ukázalo, že jakmile se jednou vypustí džin populismu z lahve, je těžké jej dostat zpátky pod kontrolu. Na straně druhé mají státotvorné proevropské síly historickou příležitost spojit své síly a prokázat Slovensku i Evropě svoji vyspělost.

Celé znění příspěvku Jaroslava Foldyny na jeho facebookovém profilu:

Pokud by v podobném duchu dopadl výsledek budoucích českých voleb, tak ti, kteří dnes tak vyřvávají na ČSSD spláčou nad výdělkem.

Migrační krize, která tu je a není, bude v reálu přeměněna na krizi sociální.

Bohatí budou bohatší a chudým už nebude mít kdo pomoci.

To je riziko emoční volby, kdy političtí stroskotanci pouze využijí migrační krize jako téma, ale v reálu nahrají pravici k upevnění pozic, zisku bez sociálního ohledu.

Na což nejvíce doplatí zaměstnanci.

To říkám s plnou zodpovědností s tim, že rozhodně nejsem příznivec současných bruselských/berlínských postojů k řešení migrace. Jediná reálná cesta vede, dnes řeknu vedla přes společný postoj států V4.

Celé znění příspěvků Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu:

Úspěch Kotlebových nácků je třeba pečlivě studovat.

Vezměme si třeba ty motivace, proč ho lidé volili. Podle exit pollu Markízy 5,4 % jeho voličů řeklo, že pro ně je Kotleba "nejmenší zlo", a právě proto ho volili.

Pokud dostal celkem 209 779 hlasů, tak je to s předpokládanou nepřesností zhruba deseti tisíc Slováků.

Deseti tisíc Slováků, pro které je hajlující nácek "nejmenší zlo".

Úplně si představuju, co se jim musí honit hlavou.

"Je měkkej, hajluje jenom jednou rukou."

"Je to slaboch, nenosí rovnou svastiku."

1. Mnoho prozápadních lidí nemá (oprávněně) rádo Roberta Fica. Také se jim nelíbí, jak pojal migrační debatu.

2. Do slovenského parlamentu se po SNS dostala s osmi procenty i skoronazi Kotlebova strana.

3. Řada Ficových kritiků to užívá jako důkaz, že se Ficovi nevyplatilo být tvrdý v migrační debatě, a ještě k tomu otevřel dveře náckům.

4. Podívejme se tedy na dostupná data. Kotlebovi voliči v exit pollu Markízy říkají, že jen osm procent z nich (!) ho volilo kvůli uprchlickému tématu.

Přeloženo: Dostupná data říkají, že Kotlebu jeho voliči dostali do parlamentu zejména kvůli korupci a sociálním otázkám, nikoliv kvůli uprchlíkům/terorismu.

Takže Fico sucks, ale minimálně v tomto případě to na něj nejde hodit proto, že je zlý na uprchlíky.

Celé znění příspěvku Petra Štěpánka na jeho facebookovém profilu:

Můžete mi, prosím pěkně, někdo vysvětlit, co je na Kotlebovi pravicového, nota bene krajně pravicového?

Celé znění příspěvku Pavla Bělobrádka na jeho facebookovém profilu:

Na Slovensku bude velmi těžké, pokud ne přímo nemožné, sestavit rozumnou vládu.

Samozřejmě mě mrzí propad KDH a zároveň úspěch extremistů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…